U bent hier: 

Kalmthoutse Heide (Kalmthout)

Brandgevaar geel in dit natuurdomein

Brandgevaar geel. De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam.

Een bezoek aan de Kalmthoutse Heide is een ontdekkingstocht door het grootste en oudste natuurreservaat van Vlaanderen, wel 1150 hectare groot. Verschillende bewegwijzerde wandelpaden leiden je door een mozaïek van natte heide, open zand, vennen en bossen. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje.

 • Hondenzone

  De hondenzone is bereikbaar via een bosweg vanaf de parkeerplaats aan de Heibloemlaan (vlak bij de grote parkeerplaats en toegang tot de Kalmthoutse Heide) of ook vanaf de Kinderwelzijnstraat (weinig parkeermogelijkheid). Download het kaartje (pdf) >

 • Fietsen
  Fietsen in het natuurgebied kan niet. Er loopt wel een fietsroute van 32 kilometer rond het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Download het plannetje.
 • Onthaalpoort
  In de onthaalpoort De Vroente geven we je graag meer informatie over het natuurgebied, de wandel- en fietsroutes. We organiseren ook tentoonstellingen of educatieve middagen. Ga naar de website van De Vroente voor alle praktische informatie.
 • Wandelen
  In het grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide zijn er verschillende bewegwijzerde wandelpaden van 1,5 tot 7,5 kilometer. Een wandelkaart van het Grenspark kan je voor 1 euro kopen in het bezoekerscentrum De Vroente en bij de dienst toerisme van Kalmthout, beide vind je aan de hoofdparking langs de Putsesteenweg.

  Aangepast schoeisel is aan te raden, zeker in natte periodes. Bekijk een overzichtskaart van de wandelingen.

  Toerisme Kalmthout organiseert geleide wandelingen. Je hebt de keuze uit een rondleiding door toeristische gidsen, die de heide benaderen vanuit een cultuurhistorisch standpunt, of een rondleiding met natuurgidsen, die de biotoop van de heide uit de doeken doen. Meer informatie vind je bij toerisme Kalmthout.

Ligging en bereikbaarheid

Adres

Onthaalpoort De Vroente, startpunt van vele wandelingen: Putsesteenweg 126, 2920 Kalmthout.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het treinstation van Heide (Kalmthout) brengen wegwijzers je na een kwartier stappen bij De Vroente.

Met de auto

Volg de E19 richting Breda. Neem afrit 4 (Kalmthout / St.-Job-in-'t-Goor) -> N117.
Of volg de E19 richting Bergen op Zoom, Havenweg A12. Neem afrit 13 (Stabroek) -> N111.

Van op ruime afstand staan toeristische wegwijzers (bruin met witte letters) naar 'Kalmthoutse Heide' en 'De Vroente'. Aan verschillende ingangen van de heide zijn parkeerplaatsen voorzien. Ze zijn aangeduid op de overzichtskaart.

Wandelingen

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
De Vroente
Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
Tel: 03 620 18 40 (kantooruren)
veerle.mees@lne.vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Zoals de naam doet vermoeden, vind je dit gebied in de gemeente Kalmthout, aan de grens met Nederland. De heide maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied, grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, goed voor 3750 hectare uitgestrekte natuur. De Withoefse Heide behoort ook tot dit reservaat, maar ligt door de bebouwing en drukke verkeersweg Putsesteenweg geïsoleerd van de rest van het gebied.

Al sinds 1941 wijzen nationale en internationale beschermingsstatuten op de grote natuurwaarden van de Kalmthoutse Heide. Dat, en haar cultuurhistorische rijkdom maken het gebied een populair stukje groen voor natuurliefhebbers. In de onthaalpoort De Vroente kan je terecht voor informatie over het natuurgebied, een wandel- of fietskaart of voor een bezoek aan de permanente tentoonstelling over de heide.