U bent hier: 

Wortel Kolonie (Wortel)

Ten oosten van Wortel ligt het 400 hectare grote domein Wortel Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere waterbewoners. Statige bosdreven, open akkers en graslanden wisselen elkaar af. Laat je niet misleiden door de rust en stilte, Wortel Kolonie krioelt van het dierenleven. Sinds 1999 is het domein cultuureel-historisch erfgoed. Dit unieke bosrijke landschap herbergt dan ook een boeiende geschiedenis.

Ligging en bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Wortel Kolonie is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is Wortel Dorp.

Met de auto

Wortel Kolonie kun je het best bereiken via de N124 (Merksplas - Hoogstraten). Kom je van Hoogstraten dan ligt het voorbij het dorp Wortel. Volg de pijl 'strafinrichting'.

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
Regio Turnhoutse Kempen
Parklaan 49 bus 1 
2300 Turnhout
Tel: 014 63 93 63  
Fax: 014 63 93 66   
ant.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Fauna en flora

Vandaag sieren vooral lork en naaldhout, grove maar ook Corsicaanse den, het bos. Deze vrij monotone begroeiing zal, door middel van kappingen, geleidelijk aan veranderen in een gevarieerder bos met inheemse loofbomen. Paddenstoelenliefhebbers kunnen hun hart ophalen: meer dan 260 paddenstoelensoorten groeien in dit bos. Langs de prachtige dreven kan je heel wat variëteiten ontdekken.

Door het kappen van bomen krijgen de oorspronkelijke heidevennen weer zonlicht. Dit komt vooral planten als zonnedauw, veenbies en dopheide ten goede. Het trekt ook heel wat insecten en waterbewoners aan waaronder verschillende soorten libellen en de zeldzame poelkikker. Jaarlijks broeden in Wortel Kolonie meer dan 75 soorten vogels, zoals de havik, buizerd, boompieper, bonte vliegenvanger, kuifmees, blauwborst, krakeend en dodaars. Wanneer deze vogels op stok gaan, komen talrijke vleermuizen te voorschijn. Spits ogen en oren, want wie weet kom je wel een hermelijn, bunzig, wezel of schuchtere ree tegen.

Aan de waterplas Bootjesven ligt het Boothuis. Dit gebouw kreeg van het ANB een heuse opknapbeurt. Er staan picknickbanken en infopanelen.

Geschiedenis

In de 19de eeuw richtte de overheid in dit domein een kolonie op waar landlopers en bedelaars terecht konden tot de staat de wet op landloperij in 1993 afschafte. Arme gezinnen die hier leefden en het domein onderhielden, moesten elders onderdak vinden. De centrale gebouwen werden heringericht als strafinrichting. Sinds 1999 is Wortel Kolonie cultuureel-historisch erfgoed.

In 1999 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos in Wortel Kolonie 400 hectare bos en natuurgebied aan, waarvan ongeveer 360 hectare in België en 40 hectare in Nederland (Schootsen Hoek).