U bent hier: 

De nachtzwaluw

nachtzwaluwDe nachtzwaluw is eigenlijk geen zwaluw. In tegenstelling tot de boeren- en huiszwaluw staat het bioritme van de nachtzwaluw ingesteld op de schemeravond en nacht. Op warme avonden en vroeg in de ochtend jaagt hij vooral op nachtvlinders, muggen en andere nachtelijk actieve insecten. De typische habitat van de nachtzwaluw is een landschap met heide en vennen, bosranden en open zandige plekken. Dit landschap is heel zeldzaam. Bovendien broedt de nachtzwaluw op de grond, wat haar extra kwetsbaar maakt. De nachtzwaluw is een zomergast. In de winter verkiest hij warmere oorden en trekt hij naar Afrika.

Het bosbeheer van de Gerheserheide beschermt de nachtzwaluw door meer open plekken te creëren in de bosranden, vennen in stand te houden en heidegroei te stimuleren.