U bent hier: 

Buggenhoutbos (Buggenhout)

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel wintereiken als in het Buggenhoutbos. Je kan er wandelen, fietsen of sporten onder een bladerdak van de indrukwekkende eikenbomen. Het bos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud, dat tijdens de Gallo-Romeinse periode het middendeel van België bezette. Vandaag telt het “nog maar” 190 hectare, maar het is de perfecte bestemming voor ontspanning en sport, voor groot en klein.

 • Fietsen
  Je kan fietsen langs het blauwe parcours (9,5 km). Download de folder met meer info en een kaartje (pd-document – 686KB).

  Groepen kunnen een excursie met de boswachter of –gids aanvragen via ovl.anb@vlaanderen.be of 09 265 46 40.

  Intensief sporten kan je langs de fit-o-meter en loopcircuits in de omgeving van de Konijnenberg in het Buggenhoutbos.

 • Horeca
  Wil je even uitrusten, iets drinken of eten, dan kan je in volgende horecazaken terecht:
  De Groene Wandeling (Camping Kasteelstraat 189, Buggenhout
  Eikenhof (Bosstraat 150, Buggenhout) 
  La Cantina (Kasteelstraat 187, Buggenhout)  
  Hof Ter Buecken (Kasteelstraat 185, Buggenhout)
 • Speelzone
  Jonge spruiten kunnen zich uitleven in de speelzone van 10 hectare groot. In een speelzone mag je ongehinderd ravotten, wat in het bos buiten de speelzone niet toegelaten is.
 • Wandelen

  Er zijn vier uitgestippelde wandelingen die starten aan de boskapel (Kasteelstraat) tegenover de parking. Download de folder met meer info en een kaartje (pd-document – 686KB).

Ligging en bereikbaarheid

Het Buggenhoutbos vind je aan de Kasteelstraat in Buggenhout. Aan de ingang is er een parking, ter hoogte van de boskapel. Van hieruit starten ook alle wandelingen.

Kijk op Slimweg hoe je het Buggenhoutbos bereikt.  

Wandelingen

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos    
Vlaams Administratief Centrum (VAC)
Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70/73
9000 Gent
Tel. 09 276 20 00
Fax 09 276 20 05
ovl.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Flora

De eyecatchers van het Buggenhoutbos zijn ongetwijfeld de imposante eikenbomen die het bos domineren. Voordien vond je hier vooral beuken, waaraan het domein én de gemeente hun naam te danken hebben. Enkele oude beukenbestanden van 1850 getuigen nog van dat oude Buggenhoutbos. Hun schaduw zorgt voor een lichtzure humus die een schrale onderbegroeiing geeft.

Het gemengde loofbos met wintereik echter brengt heel wat variatie in het Buggenhoutbos. De typische etagebouw met boom-, struik-, kruid- en moslaag gedijt hier goed

In de lente ontdek je bosanemoon en gele dovenetel; in de zomer valse salie en verschillende soorten varens. In de herfst is de variatie aan paddenstoelen indrukwekkend: amanieten, bovisten, boleten en zelfs de zeldzame gekraagde aardster. Wie meer wil weten over welke soorten bomen en struiken er allemaal in het Buggenhoutbos voorkomen, moet zeker een bezoekje brengen aan het arboretum. Daar vind je verschillende bomensoorten op één plek.

Fauna

De vele bomen van het Buggenhoutbos zijn een ideale schuilplaats voor talrijke broedvogels. Als je geluk hebt, hoor of zie je een bosuil, buizerd, sperwer, wielewaal, boomklever of zwarte specht tijdens je tocht door het bos.

Dieren die een natte leefwereld verkiezen, komen aan hun trekken in de vallei van de Hollebeek, in het oostelijke gedeelte van het Buggenhoutbos, en de oude poel Henneput. De Hollebeek is een sterk meanderende gracht die wordt gevoed met oppervlakte uit de omgeving. Hier tref je de vuursalamanders aan, waarvoor het Buggenhoutbos hun meest noordelijke woonplek is in België.

De Henneput in het Buggenhoutbos is een ideale thuis voor tal van vissen. In het voorjaar komen padden en kikkers er paaien. Op schrale, zonnige plekjes tref je de hazelworm aan - in de volksmond ‘de bospaling’ genoemd.

Geschiedenis


In de 12de eeuw maakte het Buggenhoutbos deel uit van een gigantisch woud genaamd “Beuckenhoudt”. Het eeuwenoude bos ligt bijna op het punt waar de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen elkaar raken.

Het oorspronkelijke Buggenhoutbos van ongeveer 400 hectare groot heeft heel wat bedreigingen moeten doorstaan. Zo verdween 240 hectare bos tijdens de Eerste Wereldoorlog om plaats te ruimen voor landbouwgrond. In 1933 kocht de Belgische overheid de resterende 140 hectare Buggenhoutbos en hield het houtrovers buiten het domein. Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft naar een herstel van het oude bos. Zo plannen we in de toekomst nog eens twintig hectare bosuitbreiding.