U bent hier: 

Koppenbergbos (Melden)

Wie kent niet de Koppenberg? In wielerklassiekers is deze kasseiheuvel het decor voor heroïsche taferelen. Maar ken je ook het Koppenbergbos op en rond ‘de bult van Melden’? Je kan er heerlijk genieten van de natuur, waar de wilde hyacint elk voorjaar zijn paarsblauw tapijt uitrolt.

Ligging en bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Bus 65 brengt je vanuit het station Oudenaarde naar de halte 'Melden-Dorp'. Van hieruit is het een kwartiertje stappen naar de toegang ‘Onderbos (Melden)’ van het Koppenbergbos. Belbus 460 'Maarkedal - Oudenaarde' brengt je vanuit het station Oudenaarde naar de halte ‘Melden Koppenberg’.

Met de auto

Er is zowel langs de Hospitaalweg als langs de Maria van der Gheynstraat (Oudenaarde) beperkte parkeergelegenheid. Beide parkings kan je bereiken via de N60 Oudenaarde – Gent.

Met de fiets

Knooppunten 18, 88, 21 en 22 van het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen liggen in de buurt van de Koppenberg.

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
Vlaams Administratief Centrum (VAC)
Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70/73
9000 Gent
Tel. 09 276 20 00
Fax 09 276 20 05
ovl.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Fauna en flora

Het Koppenbergbos is vooral een beukenbos, maar door een goed beheer krijgen ook andere boomsoorten, struiken en planten een kans. In het zuidelijk deel van het bos vind je eeuwenoude zomereiken met majestueuze kruinen. Deze oude knarren hebben op borsthoogte een stamomtrek van om en bij de drie meter. Ze zijn in elk geval meer dan 150 jaar oud!

Tijdens WO I werden ze getroffen door granaatscherven, waardoor ze voor de houtexploitatie niet langer geschikt zijn. Zo bleven ze gered van de hakbijl. Omringende beuken, die het licht wegnemen, worden waar nodig weggenomen om deze uitzonderlijke zomereiken als natuurlijk erfgoed nog een lang leven te gunnen.

Beheer

De talrijke beuken in het Koppenbergbos laten door hun dichte bladerdek weinig licht door. Gerichte kappingen en dunningen creëren in dit donkere bos de nodige licht en ruimte. Hierdoor krijgen ook bomen als eik, es, boskers en haagbeuk een kans. Bovendien kan er zich een waardevolle en gevarieerde struik- en kruidlaag ontwikkelen.

Op het hoogste punt van de Koppenberg besteedt het Agentschap voor Natuur en Bos de nodige aandacht aan de ontwikkeling van open plekken en lichtrijke paden in het bos. Voor de wilde kamperfoelie is dit een ware verademing in het donkere beukenbos. Ook vlinders en zangvogels stellen deze extra lichtinval op prijs!

Het Koppenbergbos is eigendom van het OCMW Oudenaarde en van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Agentschap staat ook in voor het beheer.

Geschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Koppenbergbos helemaal verwoest. Stille getuigen hiervan zijn de loopgraven en vele bomkraters in het noordoostelijk deel van het bos.