U bent hier: 

Raspaillebos (Geraardsbergen - Galmaarden)

Het Raspaillebos is een sprookjesachtig stukje Vlaanderen op de flanken van de Bosberg, bekend van de Ronde van Vlaanderen. Dit gebied heeft voor elk wat wils: een bos met kleurrijke bloemtapijten, te midden van een golvend landschap met verbluffende vergezichten.

Ligging en bereikbaarheid

Adres

Natuur- en milieueducatief centrum De Helix: Hoogvorst 2, 9506 Grimminge (Geraardsbergen).

Met het openbaar vervoer

Aan het station van Geraardsbergen brengt bus 76 (Appelterre – Zandbergen – Geraardsbergen – Overboelare) je tot aan de halte Hoogvorst, op een kleine kilometer van De Helix. Of je reserveert belbus 370, die je vlak bij De Helix afzet.

Aan het station van Geraardsbergen kan je ook bus 77 (Geraardsbergen – Waarbeke – Denderwindeke) tot aan de halte Bosberg, vlak bij het Raspaillebos, nemen.

Met de auto

Er is een ruime parking aan De Helix. Verder is er een kleinere parking aan de voet van de Bosberg langs de Kapellestraat (9500 Geraardsbergen). Ook op de top van de Bosberg kan je parkeren langs de Heirbaan (1570 Galmaarden).

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
Vlaams Administratief Centrum (VAC)
Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70/73
9000 Gent
Tel. 09 276 20 00
Fax 09 276 20 05
ovl.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Fauna en flora

In het bos ontspringen tal van bronnen. In het voorjaar vormen de oevers van de bronbeekjes kleurrijke linten met pinksterbloem, dotterbloem en speenkruid. Op de hellingen doen wilde narcis, daslook en wilde hyacinten en sleutelbloem uitbundig mee aan dit kleurenspektakel.

De brede bosrand van struiken en ruigtekruiden vormt een lichtrijke overgang tussen het bos en de omliggende akkers. In deze overgangszone heerst een specifiek microklimaat, waar heel wat zoogdieren (wezel, hermelijn, bunzing,…), vogels (zwartkop, nachtegaal, geelgors…) en insecten (kleine ijsvogelvlinder, sleedoornpage, …) van profiteren.

De Bosberg is niet alleen de stevige kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen. Samen met de andere beboste hellingen tussen de Mark en de Dender vormt ze een belangrijk richtpunt voor tienduizenden vogels op hun jaarlijkse trek naar het zuiden. De rijke populatie van roofvogels in het bos – buizerd, torenvalk, wespendief, havik, steeunuil – getuigt van een gezonde voedselpiramide in het bos.
In de IJzertijd behoorde het Raspaillebos - net als het Zoniënwoud - tot het immense Kolenwoud.

Beheer

Het Oud-Vlaamse ‘raspe’ (schaven, raspen) verwijst naar het traditionele hakhoutbeheer in dit bos. Om de twaalf tot achttien jaar worden oude stronken van bomen en struiken tot aan de grond afgezet. Hier schieten nieuwe loten uit, die tot aan de volgende kapbeurt verder uitgroeien. Op plaatsen waar dit hakhoutbeheer in eer gehouden wordt, groeien zeldzame planten als de eenbes, bos- en de grote keverorchis.

De inrichting van het Raspaillebos is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het Natuur- en milieueducatief centrum De Helix.