U bent hier: 

Hallerbos (Halle)

Hoewel het Hallerbos het hele jaar door aangename natuurbeleving biedt, gebeurt er tijdens april wel iets heel unieks. Dan toveren bloeiende wilde hyacinten een oogverblindend paars tapijt in dit bos. Ook gigantische sequoiadendrons (mammoetbomen) maken een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard.  

 • Fietsen
 • Onthaalpoort
  In het Bosmuseum Hallerbos belichten diverse documenten, gesteenten, fossielen, maquettes en voorwerpen de fauna, flora, geologische en historische aspecten van het Hallerbos, vanaf de prehistorie tot nu. Rond het museum is een arboretum aangelegd. Hier groeien een vijftigtal inlandse en uitheemse boom- en struiksoorten.
 • Ruiterpaden
 • Speelzone
  In het Hallerbos mag je de paden niet verlaten. Om kinderen toch te laten ravotten in de natuur, legden we daarom een speelzone aan. In deze zone kunnen zij ongestoord spelen, bouwen en klimmen!
 • Toegankelijke paden
  Rolstoelgebruikers kunnen het Achtdrevenpad (1,8 km) volgen. Het parcours is vrij vlak en op regelmatige afstanden staan zitbanken. Aan het jachtpaviljoen staat een aangepaste picknicktafel en is er een toilet voor rolstoelgebruikers. Dat toilet is wel alleen toegankelijk bij een wandeling onder begeleiding van een natuurgids of boswachter
 • Wandelen
  Als wandelaar kan je in het Hallerbos de boeiende Sequoia- of Reebokwandeling volgen. Op de website van Halle vind je eveneens veel wandelinformatie. In de lente vieren we elk jaar de Week van de Hyacint. Onder begeleiding van een natuurgids kan je dan het bos tot in de kleine hoekjes verkennen. Interesse in een rondleiding in het Hallerbos met een natuurgids? Contacteer Pierre Kestemont.

Ligging en bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Op werkdagen: van station Halle tot Vlasmarktdreef (op 4 minuten van het Bosmuseum): lijn 114 van de TEC (9 minuten bus). Uurregeling: www.infotec.be.  

Op weekend- en feestdagen: van station Halle tot Lembeek-Congo: lijn 156 van De Lijn (17 minuten bus + 17 minuten te voet tot aan de Vlasmarktdreef, ingang bos). Opgelet: deze bus rijdt slechts elke 2 uur. Aangezien de TEC niet in het weekend rijdt, is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer dan sterk beperkt.

Met de auto

Ring R0 (E19 Brussel-Bergen) afrit 21 (Halle) op de afrit links aanhouden en aan de tweede verkeerslichten naar links (N28 - Nijvel).

Voor parking P1 Hogebermweg: ter hoogte van het kruispunt met Warande/Maasdal naar links, de pijlen ‘P Hallerbos’ volgen. Onmiddellijk na de snelwegbrug naar rechts.

Voor het Museum Hallerbos en parking Achtdreven: verder N28 volgen tot aan de Vlasmarktdreef. Daar links het bos in rijden.

Opgelet: in kader van het nieuwe beheerplan zou de toegankelijkheid voor wagens in het bos sterk kunnen wijzigen. Het bosmuseum zal wel steeds bereikbaar blijven via de Nijvelsesteenweg.

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
Beheerregio Groenendaal
Duboislaan 14
1560 Hoeilaart
Tel 02 658 24 60
vbr.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Fauna en flora

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Je vindt er een grote variatie aan boomsoorten: onder andere eik, beuk, es, den, lork en de opvallende sequoiadendron, beter bekend als mammoetboom. In de natte beekvalleitjes kan je in het voorjaar de uiterst zeldzame eenbes ontdekken. Ook de wilde narcissen zijn een speciale vermelding waard, maar de meest opvallende bloem is toch wel de wilde hyacint, die van midden april tot begin mei het hele bos met een paars bloementapijt bekleedt.

In het Hallerbos leven reeën samen met de vos, het wilde konijn, de haas en de bunzing. In de 24 bosuil-kasten vinden de koningen onder de nachtvogels een veilig onderkomen.

Geschiedenis

Het Hallerbos is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit gigantische oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee.
Het Hallerbos kent een woelige geschiedenis.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet de Duitse bezetter bijna alle grote bomen kappen. Vanaf 1930 tot 1950 werd een groot deel van het bos opnieuw aangelegd. Ook vandaag koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden aan om het bos verder uit te breiden.

De totale oppervlakte van het bos is nu 535 hectare waarvan 100 hectare bosreservaat. Het natuurreservaat “Duling”, goed voor nog eens 5,5 hectare, sluit in het noorden op het Hallerbos aan.