U bent hier: 

Zoniënwoud (Brussel)

Het uitgestrekte Zoniënwoud verenigt de drie gewesten in ons land, is wel 4421 hectare groot, bezit bomen die meer dan 200 jaar tellen en huist diverse diersoorten. Wandel tussen de statige beukenbomen in het uitgestrekte Zoniënwoud en je vergeet bijna dat het drukke Brussel slechts enkele kilometers verder ligt.

 • Fietsen
  Het Zoniënwoud heeft verschillende fietsroutes, bijvoorbeeld de Zoniënwoudroute. Daarnaast lopen verschillende fietsknooppunten door het bos. In De Woudpoort kan je fietsen huren.

  Aan de ingang van het bos, staan de fietspaden aangeduid op een infobord. Voor meer info kan je terecht bij de toeristische diensten van de omliggende gemeenten (zie: nuttige links).

 • Hondenzone
  In deze zone kunnen honden vrij rondlopen. In de andere delen van het Zoniënwoud moeten zij aan de leiband!
 • Mountainbike
  Aan de ingang van het bos, staan de mountainbikeroute aangeduid op een infobord. Voor meer info kan je terecht bij de toeristische diensten van de omliggende gemeenten (zie nuttige links).
 • Onthaalpoort
  In Groenendaal, hartje Zoniënwoud, ligt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. Het is de ideale start voor een bosverkenning. Je kan er kennismaken met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud.

  Je kan eveneens terecht in de voormalige boswachterswoning ‘Den Epeler’ in Jezus-Eik. Die is omgetoverd tot De Woudpoort: een streekproductenwinkel, fietsverhuurpunt en infopunt over het Zoniënwoud.

 • Ruiterpaden
  Waan je terug in de tijd van de ridders en doorkruis het bos te paard. Aan de ingang van het bos, staan de ruiterpaden aangeduid op een infobord. Voor meer info kan je terecht bij de toeristische diensten van de omliggende gemeenten.
 • Speelzone
  In de speelzone kunnen kinderen naar hartenlust ravotten. In de overige delen van het Zoniënwoud, mag je niet van de aangeduide paden afwijken.
 • Toegankelijke paden
 • Vissen
 • Wandelen
  Het Zoniënwoud heeft een uitgebreid wandelnetwerk. Aan de ingang van het bos zijn de wandelpaden aangeduid op een infobord. Voor meer info kan je terecht bij de toeristische diensten van de omliggende gemeenten.

  Bij vzw Natuurgroepering Zoniënwoud kan je terecht voor gratis rondleidingen met natuurgidsen.  Maandelijks worden er eveneens gratis gidsbeurten aangeboden voor het brede publiek. Meer info hierover bij Bosmuseum Jan van Ruusbroec.

Ligging en bereikbaarheid

Download routeplan Zoniënwoud – Kasteel van Groenendaal (pdf – 347 KB) 

Met het openbaar vervoer

De treinstations van Groenendaal en Bosvoorde liggen het dichtst bij de inkom van het Zoniënwoud. Verschillende tram- en buslijnen passeren ook het domein. Lees meer

Met de auto

Twintig verschillende parkeerplaatsen liggen rond het Zoniënwoud. Kijk op de kaart (pdf-document – 2.73MB) voor de exacte ligging. Een uitgebreide routebeschrijving vind je op Slimweg

Met de fiets

Verschillende fietsknooppunten lopen langs of door het bos. 

Ons contacteren

Agentschap Natuur en Bos
Beheerregio Groenendaal
Duboislaan 14
1560 Hoeilaart
Tel 02 658 24 60

Bijkomende informatie

Flora

Door het dichte bladerdak dringt er tijdens de zomer weinig zonlicht door tot de bodem. Hierdoor komt er weinig struikgroei voor, maar een ‘kaal bos’ is het allerminst. Varens voelen zich er prima thuis en op meer lichtrijke plaatsen groeien tapijten van onder meer bosanemonen, boshyacinten, zachte witbol en gierstgras. Onder de eiken vind je daarenboven wel een rijkere kruidlaag die bestaat uit speenkruid, bosviooltje, sleutelbloem en gele dovenetel, enzovoort. In het Zoniënwoud kan je zelfs zeldzame plantensoorten ontdekken zoals eenbes, lievevrouwebedstro, rapunzel en sommige wilde orchideeën.

Fauna


De uitgestrektheid van het Zoniënwoud biedt levensruimte aan heel wat dieren. De jachtpartijen van de vroegere elite verdreven heel wat diersoorten uit het Zoniënwoud, zoals herten, reeën en everzwijnen. Vandaag zijn er nog een 80-tal reeën. Voor hen zijn vooral het moordende verkeer en loslopende honden een bedreiging. De wolf verdween al in de loop van de 19e eeuw uit het Zoniënwoud. Vossen en everzwijnen vonden opnieuw de weg naar het Zoniënwoud.

De kleine roofdieren zoals bunzing, hermelijn en wezel kan je slechts sporadisch waarnemen, omdat zij zich in de dag schuilhouden. Hazen en fazanten worden zeldzaam omdat de velden rond het bos, hun voedselplaatsen, verdwijnen. Wilde konijnen voelen zich daarentegen goed in hun vel in het bos en de roodbruine Europese eekhoorns dartelen door het bos.

Natuurlijk zijn er ook heel wat vogels. Kraaien, eksters, gaaien, spreeuwen en merels scheren door het luchtruim terwijl zangvogeltjes als tuinfluiter, zwartkom, fitis, tjiftjaf en winterkoninkje het struikgewas verkiezen. Kijk zeker ook uit naar de kool- en pimpelmezen die opvallen door hun kleurenrijk kostuum en behendigheid.

Naast het bosmuseum ligt het Bosarboretum van Groenendaal met als blikvanger de meer dan 100 jaar oude bomen uit alle windstreken. Er is een speciaal wandelpad aangelegd voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden.

Geschiedenis


Het Zoniënwoud is samen met andere Brabantse een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee.

Jaarlijks zoeken 1.5 miljoen bezoekers het Zoniënwoud op. Meer dan de helft van dit 4421 hectare grote beukenbos behoort tot het Vlaamse Gewest en ligt in de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse.