U bent hier: 

Visverlof of visvergunning

Wie wil vissen in de openbare wateren, moet in het bezit zijn van een geldig visverlof. De visverloven zijn telkens geldig voor het jaar waarin zij zijn afgeleverd. Er zijn drie types van visverlof. Elk type visverlof kun je via het internet aanvragen op de website www.visverlof.be of aankopen in een postkantoor van het Vlaamse Gewest.

Wil je als visser aan de slag in de openbare wateren van het Vlaamse Gewest dan moet je in het bezit zijn van een vergunning, een visverlof.

Er zijn drie soorten visverlof:

  • Jeugdvisverlof: gratis maar verplicht voor kinderen jonger dan 14 jaar om zonder begeleiding te vissen met 1 hengel; zij moeten elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig vrijlaten in het water van herkomst.
  • Gewoon visverlof van 11,16 euro om te vissen vanaf de oever met één of twee hengels, of vanop een steiger of plateau, verankerd of verbonden met de oever.
  • Groot visverlof van 45,86 euro om te vissen anders dan vanaf de oever met één of twee hengels (bijv. wadend vissen of vissen vanuit een boot) of voor nachtvisserij.

Opgelet:

  • Kinderen jonger dan 14 mogen zonder visverlof vissen met één hengel indien ze vergezeld zijn van hun vader, moeder of voogd die in het bezit is van een visverlof.
  • Het groot visverlof geeft ook het recht om te vissen volgens dezelfde reglementering van het gewone visverlof.

Aanvraag visverlof

  • online
  • in elk postkantoor van het Vlaamse Gewest

Opgelet: Hou er rekening mee dat er in bepaalde wateren bijzondere toegangsregelingen van kracht zijn, en dat je een bijkomende toestemming of vergunning nodig om te mogen vissen.

Wie een visverlof aankoopt (online of in het postkantoor) ontvangt ook het gratis magazine Vislijn 2015.

Lees alles over de visserijreglementering op de openbare wateren in de folder 'Reglement voor de Openbare Visserij 2015' (pdf).

Je kunt ook een franstalige versie van de visserijreglementering raadplegen: 'Pêcher suivant la loi - 2015' (pdf).