U bent hier: 
  • Home
  • Nieuws
  • Visverlof aanvragen kan nu via internet

Visverlof aanvragen kan nu via internet

Visser - foto: Alex Van Mol

14-01-11 Via de website www.visverlof.be kunnen hengelaars hun visverlof digitaal aanvragen.

Wie in Vlaanderen wil vissen in openbare wateren heeft een visverlof nodig. Vroeger kon dit enkel gekocht worden in de kantoren van de Post. Maar sinds kort kan de aanvraag ook online. Via de website www.visverlof.be kunnen vissers elk type visverlof aanschaffen.

Via de toepassing op de website kan een visser zowel het gratis jeugdvisverlof aanvragen als het gewone en grote visverlof. Voor de betalende visverloven is een beveiligde transactie voorzien met verschillende manieren van betaling (bankkaart, kredietkaart en overschrijving).

Via internet kunnen de hengelaars veel gemakkelijker en eenvoudiger het visverlof verkrijgen. Zij kunnen dat vanuit om het even welke plaats waar internet aanwezig is en op het even welk ogenblik. Ook vissers van buiten het Vlaamse Gewest die in Vlaamse openbare wateren willen vissen, kunnen via internet een visverlof aanschaffen.

De digitalisering komt er op vraag van Joke Schauvliege, minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. “De inzet van internet helpt mee de drempel te verlagen”, zegt minister Schauvliege. “Het Visserijfonds van het Agentschap Natuur en Bos heeft de internetapplicatie ontwikkeld. De kost ervan bedraagt 80.000 euro. De vereenvoudiging van de aanvraag via internet doet ook de administratieve lasten voor de hengelaar aanzienlijk dalen. Op termijn willen we dit digitaal loket nog dichter bij de burger brengen.”

In Vlaanderen vragen elk jaar zo’n 60.000 hengelaars een visverlof aan. Een gewoon visverlof kost ongeveer 11 euro, een groot ongeveer 45 euro. Wie jonger is dan veertien jaar moet niet betalen. Het geld gaat naar het Visserijfonds van het Agentschap voor Natuur en Bos dat dit opnieuw investeert. Zo worden o.a. herstelprogramma’s voor beekvissen op openbaar water gefinancierd. Eén van de vissoorten in zo’n herstelprogramma is de kwabaal. Het is een kabeljauwachtige van het zoete water die ongeveer vijftig jaar geleden uitstierf en waarvan onlangs opnieuw natuurlijke reproductie is gesignaleerd in het Netebekken. Het gaat voor het eerst niet over uitgezette exemplaren, maar visjes die geboren en getogen zijn in onze wateren.

Ook de uitvoering van het Palingbeheerplan wordt gefinancierd door het Visserijfonds. Het plan is onlangs goedgekeurd door de Europese Commissie. Elk jaar koopt het Agentschap voor Natuur en Bos glasaaltjes aan en zet die uit op openbaar water. Aan de zeesluizen in Nieuwpoort gaat het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek na hoe de trek van jonge paling landinwaarts en stroomopwaarts kan worden verbeterd.

Andere projecten die door het Visserijfonds gefinancierd worden, zijn de aanleg van hengelsteigers en vispassages. U kan er alles over lezen in de brochure ‘Vislijn’ die jaarlijks aan de hengelaars bezorgd wordt bij de aankoop van het visverlof.