U bent hier: 

IJzermonding (Nieuwpoort)

Foto's

 • aanlegstijgers en hoofdgebouwen
 • hoofdgebouwen
 • zicht op de IJzermonding
 • opvliegende meeuwen in de IJzermonding
 • wandelaars in de IJzermonding
 • zeekraal
 • vuurtoren
Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer rechtstreeks uit in zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. De IJzermonding is 130 hectare natuurschoon waar het een ecologische drukte van jewelste is. Per vierkante meter slik leven er zo’n 20.000 tot 30.000 bodemdieren!

 • Fietsen
  Een uitgebreid netwerk van fietspaden (pdf-document - 215.67kB) laat de bezoeker optimaal genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles wat je moet weten over dit wonderlijke natuurgebied.
 • Onthaalpoort
  Wil je graag meer informatie over de IJzermonding? Of wil je graag op pad met een natuurgids? In onthaalpoort De Nachtegaal helpen we je graag verder!
 • Toegankelijke paden
 • Vogels observeren
  Met behulp van Europa bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een kijkhut en twee kijkwanden in de IJzermonding. Van hieruit kan je ongemerkt de prachtige watervogels gadeslaan. Met wat geluk spot je ook een zeehond.
 • Wandelen
  Een uitgebreid netwerk van wandelpaden (pdf-document - 215.67kB) laat de bezoeker optimaal genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles wat je moet weten over dit wonderlijke natuurgebied.

Ligging en bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Neem de kusttram tot halte YMCA (nummer 22 - Lombardsijde). Wandel verder via de Schorrebloemstraat, Kustweg en Halvemaanstraat (10 minuten wandelen). Neem ten slotte de overzet naar Nieuwpoort-Bad.

Met de auto

De IJzermonding ligt in Nieuwpoort. Op het einde van de Halve Maanstraat is er een parking voorzien.

Ons contacteren

Agentschap voor Natuur en Bos
Jacob van Maerlantgebouw
Koning Albert I-laan 1/2 bus 74
8200 Brugge (Sint-Michiels)
Telefoon: 050 24 77 40
Fax: 050 24 77 45
wvl.anb@vlaanderen.be

Bijkomende informatie

Fauna en flora

In de slikken en schorren van de IJzermonding krioelt het van leven. Kiezel-, blauw- en groenwieren tieren er weelderig. Deze microscopische plantjes leggen het slik vast en geven zo plantensoorten als zeekraal de kans om te groeien. Het onderwaterrijk is een bonte verzameling van schelpen, wormen, slakken, kreeftachtige dieren, enzovoort.

Bij laagtij komen sommige gebieden droog te staan. Hier ontstaan schorren die begroeid zijn met planten zoals kweldergas, zeeweegbree, lamsoor, gewone zoutmelde en strandkweek. De zaden van die planten vormen de gegeerde winterkost voor zangvogels als kneu, frater, strandleeuwerik en sneeuwgors. Maar ook waddenvogels zoals wulp, bonte strandloper en scholekster komen in de IJzermonding hun uitgebreide dagschotel verorberen.

Naast slikken en schorren is er in de IJzermonding ook plaats voor duinen met een eigen fauna en flora zoals geel walstro, blauwe bremraap en tapuit.

Via een amfitheater en een natuureducatieve getijdenpoel kun je van dichtbij kennis maken met het boeiende leven in de IJzermonding.

Natuurherstel

Niet zo lang geleden bedreigden verzanding, vervuiling en verkaveling de zeldzame natuur van de IJzermonding. In de jaren 1990 konden allerlei natuurherstelcampagnes het tij keren. Zo startte Natuurpunt in 1993 met Plan Zeehond. Kort daarna erkende de Vlaamse overheid dit gebied als natuurreservaat. Ze stippelde concrete maatregelen uit om de kwetsbare en bedreigde natuur te herstellen. Ook Europa ondernam actie via het LIFE-project Integral Coastal Conservation Initiative.

Door alle krachten te bundelen kon men het natuurherstel in de IJzermonding in verschillende fasen realiseren. Een belangrijke ingreep hierbij was de afbraak van de vervallen maritieme basis en aanwezige loodsen. Dat de zeehond na vele jaren de IJzermonding weer heeft gevonden, is alvast een goed teken.