Gelukkig nieuwjaar

Heb je de vijf soorten uit onze winterpuzzel al gevonden?

We laten je niet langer in spanning. Hieronder vind je alle oplossingen met extra informatie:

Een slee met doorntakken eraan? Dat kan alleen maar sleedoorn zijn. 

De sleedoorn is een inheemse plant met een witte bloem en een blauwe vrucht die groeit op frisse tot vochtige bodem. Ooit al een glaasje sleedoornjenever geproefd? Ideaal om op te warmen tijdens winterse dagen. (© Arnoud Zwaenepoel)
 

 

Het lange haar van de vrouw rechtsonder glinstert en zit vol ijskristallen: ijshaar!

IJshaar is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat hout. Het is naar buiten geperst water dat bevriest tijdens vorst. Als je het aanraakt, smelt het weg als sneeuw voor de zon.... (© Bart Vercruysse)

 

Het jongetje met kroon en mantel is uiteraard een winterkoninkje.

Het winterkoninkje is een klein vogeltje dat heel luid kan zingen. Waar wij het nieuwe jaar vieren met vrienden of familie, doet het winterkoninkje dat op een heel andere manier. Hij zorgt ervoor dat zijn 'winterkoningin' de keuze heeft tussen verschillende nestjes zodat zij het beste nestje kan kiezen om haar eieren in te leggen. (© Yves Adams - Vilda)

 

Wie heeft er een witte poep/billen/kont... ? Een witgat!

Het witgatje is een vogel met donkere vleugels, maar met een helderwitte stuit. Vandaar de naam. Deze kleine steltenloper broedt in natte bossen, hoge venen en moerassen. Het is een doortrekker, die het liefst alleen of in kleine groepjes trekt. (© Luc Meert)

 

Soms moet je het niet te ver zoeken. Een haan op een sneeuwbal, dat is een sneeuwbalhaantje.

Je zult niet snel een sneeuwbal van hem in je gezicht krijgen. Een sneeuwbalhaantje is immers een soort kever. Dit kevertje komt vooral voor op – hoe kan het ook anders – sneeuwbalstruiken, zoals de Gelderse roos. De larven kunnen nogal wat bladschade veroorzaken. (© Rutger Barendse) 


Dit waren ze alle vijf, hoeveel had jij er juist?

Fijne feestdagen!