Aanwezigheid wolf is geen reden tot paniek

woensdag, 10 juni, 2020

De wolf wordt steeds vaker gezien in Vlaanderen en dat kan mensen ongerust maken. De wolf heeft zijn imago tegen. Nochtans is er geen reden om bang te zijn. Wolven zijn schuwe dieren en hebben schrik van mensen. Iedereen die schade ondervindt ten gevolge van een wolf, kan hiervoor vergoed worden.

Het feit dat het dier zich hier thuis voelt, toont aan dat het beter gaat met de biodiversiteit in Vlaanderen. Een wolf heeft grotere aaneengesloten natuurgebieden nodig, waar er ook voldoende voedsel te vinden is. In de beeldvorming zie je dikwijls een agressieve veelvraat waar iedereen bang van is. Dat is niet nodig. De wolf is een zeer schuw dier dat elk menselijk contact vermijdt. Visuele waarnemingen van wolf zijn eerder zeldzaam, al komen ze nu wel vaker voor. 

Veehouders maken zich wel - deels - terecht zorgen. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, bestaat er wel risico voor het vee. Vooral schapen staan dan op het menu. Indien het dier bij ons schade zou berokkenen, dan zijn hiervoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Preventieve maatregelen zijn niet nodig om recht te hebben op een schadevergoeding.

Schade? Meld je schadegeval bij de inspectiedienst van jouw regio

Inspectieregio Oost (provincie Limburg en arrondissement Leuven)
natuurinspectie.oost.anb@vlaanderen.be
011 74 25 03 (permanent)

Inspectieregio Midden-Vlaanderen (provincie Antwerpen en arrondissement Halle-Vilvoorde)
natuurinspectie.middenvlaanderen.anb@vlaanderen.be
03 224 62 48 (permanent)

Inspectieregio West (provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen)
natuurinspectie.west.anb@vlaanderen.be
0474 30 14 28 (buiten de kantooruren: 0499 94 93 77) 

Om het schadedossier ten gronde te behandelen moet de schadelijder daarnaast een vergoedingsaanvraag indienen via het e-loket. Dat gebeurt binnen twaalf werkdagen nadat de schade werd vastgesteld.

Waarnemingen

Meldingen van mogelijke wolf-gerelateerde waarnemingen, anders dan schadegevallen, kunnen worden gericht aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek via wolf@inbo.be