Natuurbegraafplek

Natuurbegraafplek Isaekshoef

In oktober 2015 werd een deel van het domeinbos Isaekshoef in Rekem, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen, geselecteerd als pilootproject voor het inrichten van een natuurbegraafplek. Op 30 augustus 2018 werd hier de eerste natuurbegraafplek in een natuurgebied beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos geopend.

Ligging en bereikbaarheid

De natuurbegraafplek bevindt zich in een deel van het domeinbos dat gelegen is rond het historisch oude kerkhof van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC). Zowel het oude kerkhof als het nieuwe urnenbos maken deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Inrichting en beheer

De inrichting van de natuurbegraafplek is bewust beperkt gehouden en bestaat enkel uit natuurlijke inrichtingselementen. In het bosgedeelte zijn acht begraafzones voorzien, verbonden door een wandelpad, die in totaal plaats bieden aan zo’n 250 biologisch afbreekbare urnen.

Aan elke van deze open begraafzones bevindt zich een houtsculptuur met een dierenvorm of een mythische figuur als gedenkzuil, zodat de nabestaanden de plek in het bos gemakkelijk kunnen terug vinden: eekhoorn, egel, elfje, lieveheersbeestje, ree, specht, vlinder, vos. Op de gedenkzuilen kan het naamplaatje van de overledene als herdenking worden bevestigd. Bij elke begraafzone werd ook een houten zitbank geplaatst waar nabestaanden tot rust kunnen komen.  

Een bijkomende open plek kan dienst doen als een ceremoniële afscheidsplek, voor bijvoorbeeld een intieme openluchtdienst, met maaskeien als zitplaatsen en houten zitbanken.

Aan de ingang van de natuurbegraafplek staat een infobord en een Maaskei als ankerpunt en symbool voor het Nationaal park Hoge Kempen waarop een gedicht van dichter Velimir Lobsang, gebeiteld in cortenstaal, werd aangebracht.

In 2005 werd het beheer van het historische kerkhof van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZC) al overgedragen aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Sindsdien wordt deze plek als een natuurlijke open plek in het bos beheerd. Er wordt slechts af en toe gemaaid en er worden geen sproeistoffen gebruikt.

De natuurbegraafplek ligt in een naaldbos met verspreid wat berken en eiken. Regelmatig zijn er beheerwerken en kappingen om de beste dennen en loofhout meer ruimte en kansen te geven, en zo de biodiversiteit in het bos te verhogen.

Meer informatie

De uitbating van de natuurbegraafplek gebeurt door de gemeente Lanaken. Het natuurlijk beheer van het bosgebied is in handen van Natuur en Bos. 

Lanakenaars betalen 300 euro voor een laatste rustplaats in natuurbegraafplek Isaekshoef. Voor niet-inwoners wordt dat bedrag verviervoudigd.

Dienst Burgerlijke stand
Jan Rosierlaan 1, 3620 Lanaken
burgerlijke.stand@lanaken.be
www.lanaken.be
089 73 07 50

Dienst begraafplaatsen - Technische Dienst
Koning Albertlaan 247, 3620 Lanaken
089 71 91 50

Bekijk de kaart

 
Locatie
50.926788, 5.667798
Basistoegankelijkheid
Toegankelijkheidsregeling
Eigenaar
Vlaams Gewest
Gebied
Isaekshoef
Type Speelzone
Vrij toegankelijke zone
Begindatum