Avonturenbos

© Stad Gent
Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen beschikt al jaren over een leuk en attractief speelterrein. Het aansluitende bos werd nu geïntegreerd in de speelzone met een avontuurlijke klim- en klauteromloop, met klimrotsen en een volwaardig parcours voor teambuilding. In het najaar vervolledigen de Gentse Sportdienst en Groendienst het geheel met een hoogteparcours zodat het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen er opnieuw een belangrijke attractiepool bij heeft voor zowel kinderen, scholen, bedrijven als volwassenen.

Concept

Voor de ontwikkeling van die zone, werd een conceptnota opgesteld die de verschillende potenties en wensen voor natuur, sport en recreatie oplijst. Uiteindelijk resulteerde dit in een duidelijke visie: een ontwikkeling naar een meer actieve vorm van recreatie en sportbeoefening voor kinderen en volwassenen is mogelijk, op voorwaarde dat ze maximaal geïntegreerd wordt in het bestaande, waardevolle natuurlijk kader.

Bospoorten rond een junglepad

Vanuit dat concept ontstond de idee om te werken met een viertal bospoorten op de natuurlijke toegangswegen tot het bos. Die bospoorten zijn heel kleurrijk, speels, attractief en uitnodigend. Langs die poorten komen de kinderen in het bos en kunnen ze via een uitgebreid netwerk van diverse klim- en klautertoestellen een heuse ontdekkingstocht door het bos maken.

Klimrotsen

Vlak achter het bestaande speelterrein ligt nu een klimzone met heel natuurlijk ogende rotsen (boulders). Die rotsen zijn maximaal drie meter hoog en uitgerust met de nodige handgrepen. Hierop kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht. Het is niet alleen de bedoeling op de rots te klimmen maar ook rond de rots, wat de moeilijkheidsgraad en aantrekkingskracht verhoogt. De hele zone heeft een valdempende ondergrond. Tussen enkele rotsen is ook een route met stalen kabels, een zogenaamde ‘via ferrata’, geïnstalleerd zodat men hier ook de basistechnieken voor het gebruik van een klimgordel kan aanleren.
* Klimgordels staan enkel ter beschikking na reservatie van een sportpakket. (periode 15/3 -15/10)

Laagteparcours

Het parcours voor teambuilding is ingeplant aan de bosrand. Het bestaat uit een combinatie van diverse hindernissen die de groepsleden kunnen overwinnen door nauwe samenwerking. De hoogte van de verschillende onderdelen kan worden aangepast aan de gewenste moeilijkheidsgraad, zodat een heel ruime doelgroep er terecht kan. Ook hier is een valdempende ondergrond aangebracht om een maximale veiligheid te garanderen.

Zowel het 'klim- en klauterpad', de klimrotsen (met ‘via ferrata’) als 'het laagteparcours' kunnen gereserveerd worden als sportpakket in het kader van bijvoorbeeld een school- of bedrijfssportdag. * Een ervaren lesgever staat dan in voor de begeleiding van de groep, de toelichting bij het gebruik van de infrastructuur en het materiaal, enz.
Prijs: 30/ 120 / 150 / 190 euro met 24 deelnemers per 2,5 uur (2 x 1u15) - schoolsportperiode 15/3 - 15/10.
Volgens het retributieregelement.

Buiten de gereserveerde uren (variabel) voor activiteiten van Sportdienst Gent, is het avonturenbos vrij toegankelijk.
Info en reservaties: Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen
e-mail reservaties.blaarmeersen@gent.be.


Hoogteparcours

Met de realisatie van het hoogteparcours wordt de omschakeling van het vroegere speelbos naar een volwaardig avonturenbos afgerond: het sport- en recreatiepark Blaarmeersen heeft er een belangrijke aantrekkingspool bij. Samen met het junglepad, de klimrotsen met via ferrata en het teambuildingparcours vormt dit een heel attractieve zone voor sportieve bezoekers.

Het parcours is opgebouwd uit 3 omlopen: het groene en het rode parcours lopen deels doorheen het bos op een hoogte van 3,5 m. Je kan dus een heuse kruinenwandeling maken en via diverse kleine deadrides van steunpaal naar steunpaal glijden. Het groene parcours is het makkelijkst terwijl het rode parcours al iets meer uitdagend is. De 3de omloop is de zwarte piste en die richt zich al meer tot de echte durvers. Hier bedraagt de hoogte 6 meter.

Maximale veiligheid : Alleen toegankelijk onder begeleiding van onze ervaren monitoren

Elke deelnemer beschikt over een klimgordel die bij de start van elke omloop in de vertrektoren wordt “verbonden” met de veiligheidslijn die over het volledige parcours loopt. Eens je “ingeklikt” bent op de veiligheidskabel, kan je het volledige parcours afleggen zonder 1 extra veiligheidshandeling te moeten maken. Zo is de veiligheid maximaal verzekerd.

Minimale grootte deelnemers: 1m40 - Aanmelden gebeurt steeds aan de balie van het strandgebouw

Reservatie hoogteparcours

Als 'sportpakket' bij schoolsportdagen, bedrijfssportdag, e.d.
Prijs: 30 (cat E) / 120 (cat D) / 150 euro (Cat B & C) / 190 € (cat A) voor 24 deelnemers per 2u30 ngl retributiereglement. Enkel na voorafgaande reservatie via reservaties.blaarmeersen@gent
Minimum een maand vooraf reserveren

Ook 'individuele boeking' mogelijk voor groepjes vanaf minimum 6 tot max 12 deelnemers (sessies van 13u30-14u45 / 14u45-16u - 16u15-17u30) op woensdagnamiddag (tijdens schoolperiode enkel namiddag) en tijdens weekends, feestdagen en vakantieperiodes via reservaties.blaarmeersen@gent, met vermelding van alle coördinaten.

Prijs: 8,5 euro per deelnemer
voor groepen van minimum 6 tot 12 deelnemers
Duur: 1u15 ngl retributiereglement
Buitenspeeltuin