Dag van de Trage Weg Blankaart XL

© Wim Packet
Ga vanuit zeven wandelpoorten op stap door het polder- en broekgebied aan de IJzer met een exclusieve Wandelwijzer. Op de IJzer zelf en het Kanaal Ieper-IJzer liggen fluisterbootjes als veerponten klaar daar waar ooit authentieke voetveren actief waren. Daardoor kan elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen bewandelen. Meer nog: er is een gratis Stappersbus die elk uur een vast traject aflegt en waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen. Op het netwerk is er ook een Pendelkoets waarmee je even een ‘sprong’ kan maken in je wandeltrajcet. Een wandeldag op maat!
De Wandelwijzer kan je vanaf 15 oktober downloaden via www.blankaart.be. Of krijg je op de dag zelf op volgende vertrekpunten:
•Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen (vanaf 18 oktober)
•Sport Vlaanderen Woumen
•Vzw De Boot te Merkem
•Eetkaffee Steenstraete te Bikschote
•Herberg De Knockebrug te Nieuwkapelle
•Eet- & praatcafé ‘t Gemeentehuis te Nieuwkapelle
•Fotografiemuseum en praatcafé De Fot’oeil te Sint-Jacobskapelle

In het natuurrijke gebied zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig. Misschien kom je er wel een Natuur.ranger tegen die op al je vragen kan antwoorden. Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Wie tuk is op ijs vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. Bij kunstschilder Jean Vandenhove staat de atelierdeur open. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. Wil je hogerop, dan bieden de trappen van de Beukelaremolen een mogelijkheid. Vzw De Boot houdt er namelijk haar openmolendag. En passant aan haar thuisbasis op het water kan je ook Beukelarebrood of –appeltaart proeven. In Bezoekerscentrum De Blankaart staan de uilen centraal. Centraal bezoekpunt is hoeve Madeliefje waar veeneikkunst, kleiwerk en fotografie te zien zal zijn. De Watergroep legt er uit waarom ze 300 meter diep hebben geboord en hun waterfabriek aan een facelift toe was. Er zijn ook nog infostands van de Natuurwerkgroep De Kerkuil, de Vlaamse Wandelfederatie en het Regionaal Landschap Westhoek.

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen.
Tip voor wie er een wandelweekend wil van maken met overnachting: www.sport.vlaanderen/Woumen of www.toerismewesthoek.be. Of win een wandelweekend via www.dagvandetrageweg.be.

Deze dag is een organisatie van het Regionaal Landschap Westhoek i.s.m. het bezoekerscentrum De Blankaart, Trage Wegen IJzergemeenten (TWIJG) en de gemeenten Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.

Bron: UiTinVlaanderen.be