Domein Kelchterhoef

© RLLK
Kelchterhoef is een gezinsvriendelijk wandelpark midden in De Wijers. Je kan er wandelen, genieten van de natuur of een lekker hapje eten in Hoeve Jan. Maak hier al een beetje kennis met het domein.

De toegangsdreef
Vanuit de markante toegangsdreef met feestelijke bevlagging, aangepaste beplanting, rustieke verlichting en duurzame zitbanken, kijk je uit op de Abdijhoeve.

Wandelkaart Kelchterhoef-Tenhaagdoorn
Tegenover de Abdijhoeve start je bezoek aan Kelchterhoef met duidelijke infoborden en mooie houten wegwijzers.
Je wandelt door eeuwenoude bomendreven en langs rustieke vijvers. Uitrusten kan in één van de oude hoeves. In Ten Haagdoorn stap je dan weer door mysterieuze moerasbossen met geheimzinnige vennen...

In Kelchterhoef ontdek je De Wijers in al haar facetten: picknicken op het water, slenteren op het lange vlonderpad over de vijver of in het water spetteren op de wiebelbrug: het kan er allemaal! Je vindt hier zowel korte wandelingen door het park als langere wandelingen die je ook langs Ten Haagdoorn voeren...

Norbert de Eik gidst de allerkleinsten via het Beestige Bomenpad doorheen het domein (groene route).
De wandelkaart is verkrijgbaar bij VVV-Toerisme.

De kastanjedreef
Vanaf de oude eik in Kelchterhoef leidt een 250 jaar oude kastanjedreef je door het park. Deze kastanjedreef was de oorspronkelijke toegangsweg tot Kelchterhoef vanuit Houthalen. Dreven werden vaak gebruikt om indruk te maken op de bezoekers. Bovendien beschutten de langs de weg geplante bomen mensen en paarden tegen extreme weersomstandigheden. Het oudste gedeelte van de kastanjedreef aan de oude eik bestaat uit enorm dikke tamme kastanjes van minstens enkele honderden jaren oud! Door de dreef loopt nu een mooi pad, met onderweg kunstsofa's om even op weg te dromen. Via een boomtrapje kan je tot in de kruin van één van de bomen klimmen en op zoek gaan naar de specht.

Hondenspeelzones
Binnen een afgebakende zone moeten de honden niet aan de leiband gehouden worden maar kunnen ze vrij rennen in de natuur. Van de baasjes wordt uiteraard wel de nodige verantwoordelijkheidszin verwacht.

De bakoven
De bakoven bij Hoeve Jan werd gereconstrueerd door de VDAB via een kleinschalige opleidingswerf. Nu kan hier terug taart en brood gebakken worden op ambachtelijke wijze! De VDAB heeft naar aanleiding van de reconstructie van de bakoven een 'bakovenkrant Kelchterhoef" uitgegeven. Deze is gratis verkrijgbaar bij VVV-Toerisme.

Ecologische speeltuin
Terwijl de ouders genieten van een heerlijk terrasje bij Hoeve Jan kunnen de kids zich uitleven in de avontuurlijke natuurspeeltuin.

Speelbos voor kinderen
De iets grotere kinderen zullen heel wat plezier beleven in het speelbos aan De Bosberg. Vanuit de speeltuin wijzen speelelementen de weg naar het speelbos.

Houten vlonders en nieuwe brug
De nieuwe houten 'attracties' staan garant voor een avontuurlijk wandelparcours. Het geheel bestaat o.a. uit een vijverbrug met hangbrug voor kinderen, een boombank waarop je kan luieren, plankenpaden (met picknickplek) op de vijver aan Hoeve Mieneke en een knuppelpad doorheen het moerasbos.

Kunst in het park
Als je op een luie zondag lekker in de schaduw wil gaan zitten, moet je de sofa's ontdekken.

De 5 buurtsofa's zorgen voor een eigentijdse, kleurrijke toets. De ontwerpen kaderden in een wedstrijd om op een originele manier in te spelen op de vraag naar toongelegenheid voor lokale kunstenaars en leerlingen (kinderen) van de Academie voor Beeldende Kunst.

Horeca & speciale picknickplekken
Kelchterhoef blijft "the place to be" om gezellig een terrasje te doen of lekker te gaan tafelen.

Of picknick eens op jouw favoriete plekje in het groen: nestel je op de reuze boombank of de gloednieuwe picknickvlonder in het riet, maak je keuze uit één van de vijf kunstsofa's of leg jouw picknickdekentje gewoon in het gras.
Reserveer vooraf je gevulde picknickmand.

Op het domein vind je tevens een sterrenplekje, ballooning, camping De Binnenvaart, vakantiecentrum De Bosberg, recreatiepark De Plas (mediterrane waterplas met afgebakende zwemzone, watersporten: zeilen - surfen - duiken), Paintball Arena, WAC Limburg

Bron: UiTinVlaanderen.be