Fietsen met de Gallo-Romeinen door Tienen

© Erfgoedsite Tienen
De fietstocht leidt je langs plaatsen waar de Gallo-Romeinse vondsten werden ontdekt die tentoongesteld staan in museum ‘het Toreke’. De Gallo-Romeinse vicus, het badhuis, de plek waar de fallus werd opgegraven, het horreum (de graanschuur), het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux en de Romeinse villa. Een interactieve manier om de Gallo-Romeinse geschiedenis van Tienen te ontdekken.

De gelijknamige fietsroute leidt je 17 km langs plaatsen waar de Gallo-Romeinse vondsten werden ontdekt die tentoongesteld staan in museum ‘het Toreke’.

De brochure ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ beschrijft de fietsroute, maar geeft ook een beeld van hoe de Gallo-Romeinen woonden en leefden. We komen voorbij de Gallo-Romeinse vicus, langs het badhuis, langs de plek waar de fallus werd opgegraven en langs het horreum (de graanschuur). We passeren het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux en de Romeinse villa (achter het kasteel van Oorbeek). Natuurlijk mogen ook de drie tumuli niet op onze tocht ontbreken. Omdat we ook langs enkele opmerkelijke stukken uit de Middeleeuwen fietsen, zijn ook deze mee opgenomen in de gids.

De opgefriste tentoonstelling in museum ‘het Toreke’ over de Gallo-Romeinen wordt door de fietstocht nóg een stuk interactiever. Zo kom je te weten waar de prachtige mozaïekvloer in het museum precies werd opgegraven en raak je als het ware het roemrijke verleden van de Gallo-Romeinen in Tienen aan.Er zijn verschillende mogelijkheden om de fietstocht te plannen.

Eerste mogelijkheid

In de voormiddag bezoek je in het museum het Toreke de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen. 's Middags lunch je in een brasserie of restaurant naar keuze in Tienen. 's Namiddags maak je de fietstocht (deze duurt met de nodige stops ingerekend ongeveer 2,5 uur).Tweede mogelijkheid

Je neemt je picknick mee en begint in de voormiddag meteen met de fietstocht. Als je om 10.00 uur vertrekt, ben je tegen de middag op het fietspad aan de kapel van O.L.V.-ten-Steen. Langs dit fietspad staan enkele picknicktafels. Je kan er ook voor kiezen om te picknicken aan de drie tumuli. Na de middag bezoek je de tentoonstelling over de Gallo-Romeinen in Tienen.

Een picknick kan ook op voorhand besteld worden. De dag zelf staan de Hagelandse knapzakjes met streekproducten voor je klaar.

De tocht kan ook gefietst worden onder begeleiding van een gids. Als je hiervoor opteert, dien je ruim op voorhand een gids te boeken (50 euro voor de eerste twee uur, per begonnen bijkomend uur 25 euro).

De Gallo-Romeinse fietstocht en de bijhorende brochure werden bedacht en uitgewerkt door Eva Vansteene, Luc Lambrecht en Tom Debruyne. De brochure kost 9 euro en is te koop in de Streekshop/Toeristisch Regionaal Infokantoor, Grote Markt 6 in Tienen. Fietsverhuur is mogelijk.

Voor meer informatie en voor de reservering van een gids voor de fietstocht of een rondleiding in museum het Toreke, kan je terecht bij de dienst toerisme, tel 016 80 56 86 (tijdens de kantooruren) en 016 80 57 38, fax 016 82 27 04, toerisme@tienen.be