Hoogtij: activiteiten in Hamme

© Regionaal Landschap Schelde-Durme
Hoogtij, feest in de Scheldevallei!

Ontdek al varend, fietsend en wandelend de vele troeven van de Scheldevallei tijdens Hoogtij op zondag 16 juni. Die dag staat in het teken van de Schelde, haar zijrivieren en al haar troeven: pittoreske dorpen, prachtige kastelen, Europese topnatuur en heerlijk weidse velden. Hoogtij is het uitgelezen moment om al die schoonheid in de schijnwerpers te plaatsen.

Ook Hamme feest mee! Een brede waaier aan activiteiten laat je die zondag kennismaken met de kracht van de Schelde en haar zijrivieren. Zo kan je met een gids de wondermooie natuur intrekken, een fototentoonstelling meepikken of genieten van een drankje langs de Schelde met muziek op de achtergrond. Of wat dacht je ervan om samen met de kinderen op schattenjacht te gaan?

‘Hoogtij – Feest in de Scheldevallei’ is een initiatief van Regionaal Landschap Schelde-Durme en tientallen gemeenten en verenigingen tussen Antwerpen en Gent, in het kader van LIFE Sparc. Tijdens deze dag vol beleving op en rond het water gaat er aandacht naar de klimaatverandering en de bijzondere rol die de Schelde, het Sigmaplan en de unieke natuurgebieden van het Sigmaplan daarin spelen. Kortom: met Hoogtij reiken we een heleboel redenen aan om naar de Scheldevallei te komen … en er terug te keren.

Activiteiten in Driegoten

De dijk aan Driegoten vormt het ankerpunt voor tal van activiteiten in het kader van Hoogtij. Vanuit de dienst toerisme is er een Hoogtij-infopunt aanwezig waar je op deze dag terecht kan voor alle informatie. Je kan er je dorst lessen aan de bar van VELT Hamme-Waasmunster, zij verkopen er ‘tingelbier’. Verder is er een infostand van de kringloopkrachten en muzikale animatie door The Mobile Brassband! Geïnteresseerd in het Sigmaplan? Breng dan zeker een bezoek aan het Infopunt Durmevallei! Of wens je deel te nemen aan de fietszoektocht van Toerisme Hamme? Koop dan op deze dag je brochure!

 Fietstocht door Hamme en Waasmunster door Grenzeloze Schelde
Fietsen onder leiding van een Sigmagids langsheen de Durmemonding, het veer, de Mirabrug en het beerkaaihuisje. Tijdens de fietstocht in de Durmevallei worden de unieke de plannen van de verschillende Sigmagebieden belicht. Start om 10 uur.

 Fietstocht door Hamme en Moerzeke door Grenzeloze Schelde
Fietsen onder leiding van een Sigmagids langsheen het Lippenbroek richting De Gespoelden en Wal-Zwijn. Tijdens de fietstocht worden de plannen van de verschillende Sigmagebieden belicht. Start om 14 uur.

 Wandelingen ‘Dijk en broek’ door Grenzeloze Schelde
De natuurgids neemt je mee langs oude landschapsrelicten die getuigen van een nat verleden in de streek rond Driegoten. Aan het Lippenbroek wordt het geactualiseerde Sigmaplan toegelicht. Start om 11 uur en om 15 uur.

 Wandelingen ‘De Bunt’ door Grenzeloze Schelde
We wandelen rond het toekomstige GGG De Bunt. De natuurgids licht daarbij het ontstaan, het nut en de toekomstvisie van het Sigmaplan en het gebied toe. Start om 10 uur en om 14 uur.

 Doe-wandeling voor kinderen in De Bunt
De gids wandelt met de kinderen langsheen de ringdijk van De Bunt naar het opvangbekken voor regenwater. Samen met de gids scheppen en onderzoeken de kinderen tal van waterdiertjes en leren ze bij over natuur en het milieu. Geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Start om 14.30 uur.

Voor bovenstaande activiteiten kan je inschrijven hoewel dit geen verplichting is. Er is een beperkt aantal deelnemers. Inschrijven kan via toerisme@hamme.be.

 Bezoek aan beeldentuin Wereldbeeld
Wereldbeeld is een unieke beeldentuin, vlakbij Driegoten, die je op deze dag kan bezoeken. De meer dan 200 Afrikaanse beelden in uiteenlopende stijlen zijn meer dan de moeite waard. Tijdens deze dag kan je een vrij bezoek brengen aan de beeldentuin. Deelnemen aan een begeleid bezoek kan om 10.30 uur of om 14.00 uur.

Je vind het infopunt op de dijk tussen het Infopunt Durmevallei van De Vlaamse Waterweg en de veerdienst Driegoten-Weert.

Activiteiten aan de Mirabrug

 GPS-wandeling door Pasar: Op schattenjacht door Hamme
Wat is er leuker dan op avontuur te trekken met een schattenkaart in de hand? Op deze dag kiezen we voluit voor een schattenjacht met digitale ondersteuning. Met een GPS-toestel in de hand ga je in de Hamse natuur op zoek naar verstopte aanwijzingen. Starten kan tussen 10.30 uur en 14.30 uur aan De Koolputten.
 Infopunt Toerisme Waasmunster aan De Koolputten
Aan De Koolputten staan er nog tal van andere activiteiten gepland. Je kan er terecht voor een fietszoektocht, gegidste wandeling, vlottenrace, enz. Je kan er ook een heuse zingende zeemeermin aan het werk zien!

Activiteiten aan De Kille

 Varen op de Schelde met VVW Moerzeke
Meevaren met één van de boten van VVW Moerzeke? Dat kan op Hoogtij. Voor € 4 (of € 2 voor kinderen) kan je mee op een vaart op de Schelde. Drie snelvaartboten en één zeilboot staan voor jou ter beschikking. Aanmelden hiervoor kan van 12 uur aan de steiger van VVW Moerzeke aan De Kille in Moerzeke.

Tentoonstellingen ‘De kracht van het water’

Tijdens Hoogtij vinden er in Hamme en Waasmunster drie tentoonstellingen plaats die op die dag gelinkt worden onder de noemer ‘De kracht van het water’. Elke tentoonstelling belicht een anders aspect van Durme en Schelde en de kracht die deze rivieren uitstralen, met zowel positieve als negatieve gevolgen. De drie tentoonstelling liggen dicht bij elkaar en kunnen op Hoogtij gemakkelijk samen bezocht worden.

 Mini-tentoonstelling: ‘De overstromingen in Hamme aan de hand van 10 beelden’
Locatie: Jaagpad Driegoten - Hamme
 Tentoonstelling: ‘De lokroep van het water – het leven langs de kade’
Het leven langs de kade tussen Antwerpen en Lokeren als inspiratiebron voor kunstenaars vanaf 1850 tot heden. Werken o.a. Van Eugene Van Mieghem, Achiel Van Sassenbrouck, Tony Van Os, Jef De Pauw, Dis Van Raemdonck, Edmond Verstraeten, Casimir Heymans.
Locatie: De Koolputten - Waasmunster
 Fototentoonstelling Beerkaaihuisje
Locatie: Beerkaaihuisje - Waasmunster

Voor bepaalde activiteiten is er een maximum aantal deelnemers en kan je inschrijven via Toerisme Hamme. Ontdek het volledige programma en alle informatie op www.hoogtijscheldevallei.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be