Kruiden, levende legendes in ons landschap! (2de zondag in Zoniën)

© Natuurpunt

Deze lezing gaat door via zoom. Iedereen wie zich inschrijft ontvangt een email met de zoom-link om deel te nemen aan deze online lezing. Wij danken onze gastspreker voor haar bereidwillige medewerking om online te gaan.

Over elke plant hangt een sluier. Een onzichtbare sluier.  Niemand ziet die sluier, alleen ingewijden kennen hem.  Die sluier bestaat uit mythen, sagen, legenden, sprookjes, mysterieuze rituelen en ceremonies, tradities, bijgelovige gebruiken, en symboliek.

Hoe langer je naar die sluier kijkt, hoe meer je ziet. Er ontvouwt zich een heuse wereld van Kelten, Germanen, Grieken, Romeinen, Middeleeuwers, en soms nog andere volkeren.

De wereld onder die sluier is zo verrukkelijk en heeft tegelijk iets magisch. Onze gastspreekster, Woudnimf Hadewijch, gidst en vertelt met kennis van zaken over de historische achtergronden en de fasinerende wereld van wilde planten. Wil je proeven van de verborgen folklore achter wilde bloemen, kruiden en planten, mis dan vooral deze lezing niet!  Zowel bosflora als keukenkruiden komen aan bod.

Als kind had Woudnimf Hadewijch al een voorliefde voor natuur en geschiedenis. Op haar 17 startte ze als jongste deelnemer aan de cursus Natuurgids bij het CVN. Door haar archeologische studies en haar liefde voor geschiedenis en folklore ontdekte ze al snel Dannielle’s bomenboek.  Op haar 31ste begon Hadewijch binnen Natuurpunt met ‘legendarische bomenwandelingen’. Later kwamen daar legendarische bloemenwandelingen bij, wandelingen rond "Magisch en Mysterieus Hageland", mysterieuze vogelwandelingen...

Met 16 jaar ervaring als natuurgids, waarbij ze zich heeft toegelegd op de historische, mythologische, symbolische, rituele achtergrond van planten en bomen, weet Hadewijch heel wat te vertellen over die wondere wereld van de folklore rond planten.

De zoom-lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is, om de coronavoorschriften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 60 personen. De inschrijvingen worden afgesloten op 10 juli om 18h.

Sinds 8 mei 2021 zijn georganiseerde groepswandelingen met 25 personen opnieuw mogelijk. Onder voorbehoud dat dit nog van toepassing is op 11 juli, vertrekt om 14.00u, vanaf het Bosmuseum, de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën v.z.w. met thema: “Biodiversiteit in Zoniën".

Controleer hier de laatste online update. Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht. Neemt u deel aan de wandeling, meldt u dan bij de gids aan het onthaal van het Bosmuseum waar men je aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen (inclusief gids). De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 12 juni april om 18h.

Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis.

Nu het Bosmuseum open is onder strikte voorwaarden om corona-proof de bezoekers te kunnen ontvangen, is er  gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met mondmasker en met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk).

Deze opleiding wordt mee gepromoot met de financiële steun van het LIFE programma van de EU in het kader van het LIFE BNIP project.


Bron: UiTinVlaanderen.be