Natuur- en landschapswandeling in Negenoord en Kerkeweerd te Dilsen-Stokkem

© Bernadette Claes
Samenkomst: om 14.00 uur op de parking van het Maascentrum De Wissen, Koeweerd 70 (GPS), Dilsen-Stokkem

De Maas. Ze heeft een nieuw gezicht. Ze krijgt ruimte om te spelen met de oevers, kan weer kreekjes en geulen scheppen. Omzoomd door 2500 hectare nieuwe natuur.
Wie jaren geleden langs de Maas wandelde had wellicht nooit durven denken dat het ooit weer goed zou komen met het gebied. De diepe plassen, die ontstonden tijdens de ontgrinding werden omgevormd tot aantrekkelijke natuurlijke plassen.
In het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Gallowayrunderen jaarrond voor het beheer. De resultaten van begrazingsbeheer zijn minder voorspel- en controleerbaar dan bij de klassieke beheervormen. De verhouding Galloway’s – Konikpaarden is erop gericht om het bos terug te dringen. Zij zorgen dat er een mozaiëkstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes.
Ook de bever helpt een handje en brengt afwisseling in het ecosysteem. Europa’s grootste knaagdier zorgt voor openheid in bossen, waardoor kruiden, grassen, vlinders, libellen en amfibieën worden aangetrokken die in een donker bos ontbreken.
De Maas is ook een doortochtgebied voor trekvogels. Wintergasten uit Rusland en Scandinavië zullen aanwezig zijn. Met wat geluk kan je ook genieten van de spectaculaire jachtvlucht van de slechtvalk. De snelste vogel ter wereld slaat met een duikvlucht van op grote hoogte toe.

Gids: Gilbert Bastiaens (Orchis vzw)

Denk aan stevig, waterdicht schoeisel. Eventueel verrekijker.
Raadpleeg altijd onze website voor de laatste updates.

Iedereen welkom!

Gratis wandeling onder begeleiding van een natuurgids. Vooraf inschrijven is niet nodig.
De wandeling is niet geschikt voor rolwagens. Honden horen aan de leiband en op het wandelpad.

Organisatie en info: Natuur- en Milieucentrum Orchis, Perronstraat 1, 3740 Munsterbilzen-Bilzen
089 50 10 19 (kantooruren) of ernaorchis@gmail.com - www.orchisvzw.be

Bron: UiTinVlaanderen.be