Ontdek het nachtleven in de fossiele duinen van Adinkerke en Ghyvelde

© Marc Leten
Op dinsdag 21 mei 2019 kan men deelnemen aan een geleide avondwandeling door de fossiele duinen van Adinkerke (De Panne) en Ghyvelde, voorafgegaan door een aperitief en snack in Café ‘Perroquet 23’ te Adinkerke. Deze wandeling wordt georganiseerd omdat het LIFE Natuurproject ‘FLANDRE’ op 21 mei 2019 deelneemt aan de jaarlijkse viering van de verjaardag van het Europees Natura 2000-netwerk en het LIFE-financieringsinstrument.
Tijdens deze wandeling maak je kennis met de 2000 jaar oude strandwal van de “Zwarte Hoek”, die thans vooral uit een vijver en bloemenrijke weiden bestaat, en vooral de 5.000 jaar oude fossiele duinengordel bestaande uit het IWVA-domein Cabour op Belgisch grondgebied en de aanpalende ‘Dune fossile de Ghyvelde’ op Frans grondgebied. Zij vormen één van de meest merkwaardige onderdelen van de grensoverschrijdende kustregio tussen Dunkerque en Westende. De Franse Conservatoire du Littoral kon in het kader van dit Europese project verscheidene grote percelen van de “Dune fossile de Ghyvelde” verwerven om ze definitief te beschermen. In de “Zwarte Hoek” en het IWVA-domein Cabour werden enkele jaren geleden door Natuur en Bos van de Vlaamse overheid ingrijpende natuurherstelwerken uitgevoerd die nu mooie resultaten opleveren.
De deelnemers worden door de boswachters van het Franse Département du Nord en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid rondgeleid door duinen die anders voor het publiek niet toegankelijk zijn. Zo maak je kennis met het bijzondere landschap en de typische flora en fauna van die duizenden jaren oude, ontkalkte duinen. Dit type duinen verschilt sterk van de aan de kustlijn grenzende duinen. Ook de symfonie van de talrijke zangvogels die de zonsondergang begeleidt zal te horen zijn. In de schemering na zonsondergang zal de aandacht van de excursie verschuiven naar het nachtleven. Dan zal men getuige kunnen zijn van de in de omgeving roepende rugstreeppad en andere amfibieën, jagende uilen en verscheidene soorten vleermuizen die met behulp van bat-detectors zullen herkend worden.
De excursie vindt plaats van 19:30u tot 21:30u. De excursie wordt vanaf 18:00 u voorafgegaan door een aperitief, snack (kip aan het spit met frieten en sla) en voor de liefhebbers een streekbier die aan de deelnemers door Natuur en Bos worden aangeboden in Café Perroquet 23, Duinhoekstraat 174 te De Panne (Adinkerke). De excursie vertrekt na dat avondmaal om 19:30 u vanaf het Café “Perroquet 23”. Deelname is gratis, maar voor het aperitief en de snack is voorafgaande inschrijving toch vereist. U kan zich inschrijven tot uiterlijk zaterdag 18 mei e.k. via www.natuurenbos.be/apero2019. Stevig wandelschoeisel is aangewezen.

Bron: UiTinVlaanderen.be