Verhalenfestival De Merode: Tessenderlo

© Verhalenfestival De Merode: Tessenderlo
VERHALENFESTIVAL De Merode
Van 17/02 tot 26/02/2017
Diest, Herselt, Westerlo, Aarschot, Tessenderlo en
Scherpenheuvel-Zichem

Er was eens…
jijzelf als klein kind en je hoorde graag verhalen van oma over heksen en geesten, weerwolven en tienurenhonden, dwaallichten en vuurbollen, de loekebeer en de tenenpater… Maar er kwam een ander ‘eens’ en je begreep dat heksen niet bestaan, de goedheiligman niet uit Spanje komt… Je werd groot maar toch bleef je ook wat klein, want je hoort nog steeds graag die verhalen. Hoe graag wil je niet nog eens naar je kindertijd terugkeren? En hoeveel hou je ook stiekem van stoute volwassen vertelsels?
Wonderen - zoals in sprookjes - bestaan echt. Van 17 tot 26 februari 2017 kan je in zes gemeenten van de Merode volksverhalen herbeleven. In Westerlo, Herselt, Diest, Aarschot, Tessenderlo en Scherpenheuvel-Zichem loop je een avontuurlijke tocht langs vertellers met verhalen uit de streek. Trek je wandelschoenen aan of steek de Leuvense stoof maar aan en schuif je stoel bij!
Projectvereniging De Merode - Cultureel Erfgoed

Vrijdag 17/02 en zaterdag 18/02/2017 - Tessenderlo: Schelmentocht 2017: het volkslied
Een schelmentocht is een mix van dropping, geleide natuurwandeling met gids, gruwel en griezel. In groepen van 35 tot 40 personen vertrekken we onder leiding van een gids door het nachtelijke duister. Vele vertellers en muzikanten, maar ook obscure figuren en schabouwelijk schorremorrie kruisen het pad.
Op onze tocht van 5,4 km passeren we langs diverse cultuuroorden met de grote tenor Laurent Swolfs, de Brusselse Pavarotti van 1914 met Looise roots. De oud-Vejelse brengt een korte cantus waarna meerdere monumenten van het volkslied passeren. Ook straatzangers brengen schelmenliederen die vroeger werden aangeleerd op markten en kermissen. Lokale composities komen terug en staan centraal in deze 17de editie van de Schelmentocht die kadert binnen het eerste Verhalenfestival De Merode.

Uur: Vertrek om het half uur tussen 17.30 en 20.30 uur
Startplaats: Bosmuseum, Gerhagen
Toegang: 8 euro p.p. (incl. twee consumpties)
Info: www.vvvtessenderlo.be
Reserveren: vvv@tessenderlo.be - 013 35 33 31

Bron: UiTinVlaanderen.be