Vlinderwandeling in de Reukens

© Toon Verbruggen

Dagvlinders vormen belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Helaas doen ze het lang niet zo goed en gaan veel soorten achteruit. Om dit te documenteren vormen cijfers, verzameld door vrijwilligers een belangrijke bron van informatie. Daarom organiseert Natuurpunt elk jaar vlindertellingen. Bedoeling is de vlinders in je tuin te tellen.

In 2019 zal Het Grote Vlinderweekend verlengd worden tot De Grote Vlindertelling van Natuurpunt. We vragen je om tijdens het weekend van 6 en 7 juli de vlinders in je tuin te tellen. Maar het blijft niet bij een weekend. Om iedereen de kans te geven om mee te doen, én meer bruikbare cijfers te verzamelen, kan je ook de andere weekends van juli tellen.

De methode blijft hetzelfde. Tel samen met je gezin, familie of vrienden gedurende een kwartier het aantal verschillende exemplaren van elke vlindersoort in je tuin, en geef je resultaten aan Natuurpunt. Zo maak je deel uit van het grootste vlinderonderzoek in Vlaanderen en help je om de natuur in de Vlaamse tuinen mee in kaart te brengen.

Zie de website de-grote-vlindertelling-van-natuurpunt.Via deze site kan je trouwens een gratis vlinderkaart aanvragen en allerlei tips lezen hoe je tuin vlindervriendelijk te maken.

Maar wij gaan op 14 juli traditiegetrouw ook eens kijken welke vlinders er in De Reukens allemaal hun thuis gevonden hebben. En natuurlijk gaan we de waargenomen vlinders tellen en doorgeven op de vlindersite. 

Afspraak aan de picknickbank op het Reukenspad (ingang via Langlaarsteenweg naast nummer 89). Voorzie zonnecrème en zonnepet bij warm weer. 
Gids en info: Gert Verschueren, tel. 03 887 10 28