Froidurepark in Ieper

Froidurepark in Ieper

Even buiten de Ieperse oude vest bevond zich een verouderd speelterrein. De toestellen lagen versnipperd tussen een atletiekpiste, een minigolfterrein, een camping en het Hoornwerkpark. De stad herschikte het gebied zodat er een aaneengesloten speelterrein ontstond: maak kennis met het Froidurepark.

Het Froidurepark is vandaag een speellandschap met leeftijdsgebonden zones. Door de camping te verplaatsen naar één zijde van het terrein, konden de speelterreinen een aaneengesloten geheel vormen. Zo ontstond een betere ruimtelijke indeling met meer plaats voor avontuur. Naast een kleuterspeeltuin met zandbak en een sprookjesbos telt het park een aparte kinderspeeltuin met een open speelveld, een wadi en een open zitauditorium. Er is eveneens een heuvelachtige Robinsonzone met avontuurlijke speelconstructies, een speelbos en een skatepark met graffitimuur. 

Mee met campingtrends

Ook voor de campingzone ontstonden er nieuwe mogelijkheden: door de herindeling kon er meer rekening worden gehouden met toeristische behoeftes en trends. Camping Jeugdstation werd een echte ‘groene camping’ en werd comfortabel uitgerust voor kampeerwagens en tenten, met trekkershutten en een volledig geautomatiseerd betaal- en slagbomensysteem. Alles is natuurlijk geïntegreerd in het park. 

Slimme lichtjes

De centrale toegangsweg tot speelpark Froidure, de Leopold III-laan, werd autoluw gemaakt. Er is een fiets- en wandelpad dat door het domein en de camping loopt naar de Vaubanwijk en de bedrijven in de rand. Tegelijk vormt het 3 meter brede pad een zachte scheiding tussen de speelzone en de camping. Het is voorzien van een dynamisch aangestuurde verlichting met LED’s: telkens als een voetganger of een fietser voorbij een paaltje passeert, wordt de verlichting verderop in werking gesteld waardoor het traject voor de passanten steeds verlicht is. Na verloop van tijd wordt de verlichting weer gedoofd. 

Kom je op het terras?

Het Froidurepark wordt druk bezocht door mensen uit de wijde omgeving van Ieper, zowel door gezinnen met kinderen als jongeren, jeugdbewegingen, campingtoeristen, fietsers en wandelaars. De reden voor dat succes? Ongetwijfeld speelt de slimme inplanting van speelzones een rol: afgescheiden waar nodig, maar nergens verlaten. Ook het skatepark ligt goed afgezonderd en wordt omzoomd door graffitipanelen. Ter hoogte van de hoofdtoegang verrees Jeugdcentrum Fenix, waar kinderen overdekt kunnen spelen. Het verharde voorplein groeide uit tot een terras voor ouders van spelende kinderen, mét geïmproviseerde bar.

“Ik vind het echt fantastisch. De kinderen komen graag. ’s Morgens staan ze al te springen om te mogen vertrekken. Het nieuwe speelplein is heel ruim en compleet en het zwembad is vlakbij. Als het regent, kunnen ze terecht in zaal Fenix” Annemie Thys, moeder van drie kinderen van 7, 8 en 10 jaar

IDENTIKIT

 • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Creatieve Objecten 
 • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Spelen - Toegankelijke paden - Eten & Drinken 
 • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Grasland - Struiken - Kruidachtigen - Water - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen - Stedelijk Groenplan
 • LINKS www.vormadvies.be
 • LOCATIE Leopold II-laan, Ieper
 • OPPERVLAKTE ongeveer 3 hectare
 • ONTWERPER Koen Vandenberghe, ontwerpbureau VORMadvies
 • PARTNERS Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos - Stad Ieper
 • REALISATIEPERIODE 2010
 • SUBSIDIES 150.000 euro
 • CONTACTGEGEVENS Kris Derveaux, Technische dienst Stad Ieper