Park Spoor Noord in Antwerpen

Park Spoor Noord in Antwerpen

In het noorden van Antwerpen werd een ontoegankelijk spoorwegterrein omgevormd tot een uitgestrekt sport- en beleefpark. Het overbekende Park Spoor Noord wordt zowel door de buurt als door Antwerpenaars en zelfs mensen van buiten de stad gebruikt. Het zorgde voor een immense dynamiek in de buurt.

Het terrein van 24 hectare was lange tijd eigendom van de NMBS. Een eeuw lang werden er op de industriële site talloze treinstellen geparkeerd en locomotieven onderhouden. Toen de NMBS zijn activiteiten stopzette, moest het verlaten spoorwegterrein een nieuwe bestemming krijgen. Een bewonersenquête toonde de drang aan naar groen, licht en ruimte. De omliggende wijken zijn immers extreem dicht bebouwd: slechts een op de acht woningen beschikt over buitenruimte. De stad koos voor een stedelijk landschapspark na een grondig onderzoek, een intern debat en onderhandeling met NMBS.

Zitten tot zonsondergang

Het stedelijke landschapspark is opgevat als een uitgestrekte buurttuin. De klemtoon ligt op licht en ruimte. Centraal bevindt zich een oude herstelloods met de zomerbar Cargo. Het zonneterras biedt uitzicht op twee waterspiegels met fonteinen en een duinlandschap met avontuurlijke speeltuigen. Samen weten ze ‘s zomers het publiek tot zonsondergang te bekoren. Sinds de opening vestigden zich met succes ook nog diverse andere horecazaken rond het park.

"Het park is de redding geweest van de buurt” Buurtbewoonster Christine Wills 

De wijken rond Park Spoor Noord kampten vroeger met de bekende stedelijke problemen: hoge woondichtheid, lage inkomens, veel jongeren en bejaarden, slechte behuizing, weinig groen en tuinen… Dankzij Park Spoor Noord waait er een nieuwe wind door dat deel van de stad. Het succes van het park heeft een positief effect op de omliggende woonwijken. Tussen 1995 en 2009 stegen de vastgoedprijzen rond Park Spoor Noord sterker dan gemiddeld in Antwerpen. In de aanpalende straten nam het aantal renovatievergunningen toe, terwijl er vóór 2000 bijna geen renovatieactiviteit te bespeuren viel. De invloed van het park op de vastgoedmarkt lijkt dus groot.

“In Borgerhout was er ook op elke hoek een café of een kruidenier en dat is stilaan verdwenen. Hier komt het terug. Het probleem van drugs en dronkenschap is met het park hier verdwenen” Buurtbewoner Miel Heribau 

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Creatieve Objecten - Straten & Pleinen 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Spelen - Hondenzone - Toegankelijke paden - Eten & Drinken 
  • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Struiken - Grasland - Kruidachtigen - Water - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen - Stedelijk Groenplan - Voordelen van groen
  • LOCATIE Park Spoor Noord, Ellermanstraat, 2060 Antwerpen
  • OPPERVLAKTE 18 ha
  • PARTNERS Stad Antwerpen - NMBS - Federale overheid - Europese Unie
  • REALISATIEPERIODE 2005-2009
  • BUDGET 41,415 miljoen euro
  • CONTACTGEGEVENS Manuel Verreet - 03/338 21 84