Het Huis van de Stad in Lommel

Het Huis van de Stad in Lommel

Weinig gemeenten in Vlaanderen hebben een gemeentehuis dat zo open, transparant en duurzaam is als het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in Lommel. Het Huis van de Stad is een prachtig staaltje groene architectuur, ontworpen door architect Jo Crépain en vormgever Frans Van Praet.

Het Huis van de Stad is een ‘glazen’ huis. Lommel is immers een glascentrum: met het vele zand in de gemeente wordt glas gemaakt. Het gebouw werd geconstrueerd volgens duurzame bouwprincipes, met ecologische materialen (hoofdzakelijk glas en natuursteen). Het bestaat uit drie lagen, opgedeeld in vier kantoorvleugels. Die zijn zowel binnen als buiten zichtbaar en voelbaar gemaakt als natuursteenbalken, waartussen glas wordt geplaatst. Tussen de balken zijn er ook drie patio’s die ervoor zorgen dat elke plek in het gebouw voldoende licht en lucht krijgt. Elke werk- en wachtplek in het gebouw heeft een aangenaam uitzicht.

Open huis

Door de heldere en transparante vormgeving is het stadhuis een open huis waar iedereen welkom is: de stedelijke diensten zijn gemakkelijk bereikbaar en geven op die manier de democratie een gezicht. Bezoekers vinden er gemakkelijk hun weg. Door z’n beperkte bouwhoogte is het gebouw bovendien een echt onderdeel van het stedelijke weefsel. Het nieuwe plein is een verlengstuk van het stadhuis en omgekeerd. Beide lopen in elkaar over en versterken elkaar.

Kom van dat dak af

De platte daken zijn ontworpen en ingericht als groendak voor buffering van hemelwater, als thermische isolatie én als rustgevend uitzicht voor de omringende kantoren (het NAC heeft een beperkte bouwhoogte). Bovendien geeft het een flinke impuls aan het groene imago van de stad. Het Huis van de Stad ligt op een groene fiets- en wandelroute die op de as stadhuis-kerk diverse locaties met mekaar verbindt: de bib, het cultureel centrum, een park... De groenas maakt ze zonder auto bereikbaar.

Elektriciteit uit licht

Tegen de zuidelijk georiënteerde gevels van het NAC werden wanden geplaatst met richtbare zonnelamellen die kunnen worden voorzien van fotovoltaïsche cellen. Zo wordt het directe licht geweerd uit de achterliggende kantoren zonder het zicht op de patio’s te belemmeren. Het geweerde zonlicht wordt omgezet in elektriciteit: nog een bijdrage van het gebouw aan een duurzame, energie- en milieuvriendelijke stad.

“Wist je dat bijna alles in het gebouw werd ontworpen voor het stadhuis? Zo ook de Lommel Chair met zijn gespleten zit- en rugleuning die zowel voor binnen- als voor buitengebruik ontworpen werd”

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Gebouw 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen 
  • TOEGEPASTE KENNIS Stedelijk Groenplan - Voordelen van groen
  • LOCATIE Huis van de Stad, Hertog Janplein 1, 3920 Lommel
  • OPPERVLAKTE groendak: 2.417
  • ONTWERPER Jo Crépain (architect) en Frans Van Praet (vormgever)
  • PARTNERS Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos - Stad Lommel
  • REALISATIEPERIODE 2002-2004 (ingebruikname 2005)
  • BUDGET 11.512.667 euro
  • CONTACTGEGEVENS Rina Ven - Milieuschepen - 0032 11 39 97 07