Nieuw Administratief Centrum in Houthalen-Helchteren

Nieuw Administratief Centrum in Houthalen-Helchteren

Op 3 september 2012 werd het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren geopend. Het futuristische, sobere, ecologische en uiterst functionele gebouw staat symbool voor de nieuwe toekomst van de gemeente.

Het NAC is een van de pijlers in de herbestemming van het voormalige mijnterrein in de gemeente. Op dat terrein streeft het gemeentebestuur naar een nieuwe samenlevingsvorm waar wonen, werken en vrije tijd elkaar ontmoeten. Het NAC, een nieuw administratief centrum voor politie, OCMW en gemeente, moet op dat terrein de trekpleister worden. Het gebouw is er volledig op gericht om efficiënt om te gaan met natuurlijke grondstoffen zoals energie, water en materialen.

“Het is het meest ecologische gebouw van Vlaanderen” Burgemeester Alain Yzermans 

Het 17.000 m² imposante gebouw gaat voor een doorgedreven duurzaamheid. Speciale technieken zorgen ervoor dat het gebouw zo weinig mogelijk energie nodig heeft én die energie efficiënt opwekt. Het streeft op termijn naar een CO2-reductie van 90 procent en een energie-efficiëntiepeil van E45 (passiefwoningen blijven onder een peil van E40, laag-energiewoningen komen aan E60). Om het gebouw zowel in de winter als in de zomer op een aangename temperatuur te houden, wordt gebruik gemaakt van bodemenergie. Met tienduizenden plantjes werd een imposant aantal daktuinen aangelegd, goed voor een oppervlakte van enkele voetbalvelden groot. Het groendak buffert het water bij regenval en zorgt ervoor dat de temperaturen op het dak niet oplopen.

Ken je Daubechies?

Speciale technieken vereisen speciale materialen. De opvallendste zijn wellicht de azuurblauwe tegelpannen die de fraaie toren aan de hoofdingang van het centrum al van ver zichtbaar maken. De kleidakpannen zijn onderhoudsvriendelijk, altijd mooi en duurzaam. De toren kijkt niet alleen uit op de omgeving maar richt de blik ook op de toekomst. Het uitkijkpunt werd daarom het ‘oog van Daubechies’ genoemd, naar de vermaarde wiskundige Ingrid Daubechies die in de gemeente werd geboren. Ook de kleiklinkers voor de verharding rondom het gebouw zijn een bewuste keuze: ze zijn volledig vrij van kleurstoffen, hebben hun natuurlijke kleurvast tint en zorgen voor een perfecte integratie van het nieuwe centrum in het voormalige mijnterrein.

Op vele vlakken uitzonderlijk

Niet alleen de duurzame technieken en materialen maken het gebouw uitzonderlijk. Ook de organisatie van de gemeentelijke diensten en de technologische infrastructuur zijn helemaal opnieuw bekeken om efficiënter te kunnen werken. Zo is het gemeentepersoneel overgestapt op cloud computing en zijn gemeentebestuur en OCMW geïntegreerd om zo gestroomlijnd mogelijk te kunnen werken. Van op acht verschillende locaties werden medewerkers in het nieuwe centrum samengebracht voor een nog betere dienstverlening. 

“Helemaal weggeblazen door het #NAC in Houthalen-Helchteren. Het meest verbluffende overheidsgebouw dat ik ooit betrad. Blik op de toekomst” Bart Derwael @Panenka_bart - 8 januari 2014 via Twitter

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Gebouw 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen 
  • TOEGEPASTE KENNIS Stedelijk Groenplan - Voordelen van groen
  • LOCATIE Nieuw Administratief Centrum, Pastorijstraat 30, 3530 Houthalen-Helchteren
  • OPPERVLAKTE groendak: 8900 m2
  • OPDRACHTGEVER Gemeente Houthalen-Helchteren
  • ONTWERPER THV Mandala