Abtspark in Oudenburg

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Abtspark in Oudenburg

Het Abtspark in Oudenburg bewijst dat een waardevolle archeologische site op een vernieuwende manier kan worden gecombineerd met speeltuigen en natuurrijk openbaar groen. Reis even mee terug in de tijd…

Oudenburg ligt in het West-Vlaamse polderlandschap en is een van de oudste steden van ons land. De Romeinen bouwden er al in de vierde eeuw een castellum als verdediging tegen de invallende Saksische zeerovers. Ook in de middeleeuwen speelde Oudenburg een niet onaardige rol in Vlaanderen. Rond 1084 werd er de Sint-Pietersabdij gesticht. Het Abtspark is een deel van die abdij.

Rare jongens die Romeinen

Samen met het Romeins Archeologisch Museum (RAM) en het bezoekerscentrum in het abtsgebouw speelt de stad een belangrijke rol in het grensoverschrijdende ROMA-project dat de Romeinse (en middeleeuwse) aanwezigheid in westelijk Vlaanderen wil benadrukken. Het speels opgevatte educatieve ‘buitenverhaal’ van het abtspark moet een aanvulling zijn op het ‘binnenverhaal’ in het RAM en het bezoekerscentrum. Via de verkeersarme Castellumstraat ontstaat er bovendien een groene as tussen de twee centrumparken van de gemeente.

Water werd bier

Bij de heraanleg werd - met rode en groene beukenhagen! - een reconstructie gemaakt van de pandgang, de abdijkerk, de kapittelzaal en het Romeins castellum. De reconstructie gebeurde op basis van de grondplannen die enkele decennia geleden werden opgemaakt na archeologisch opgraafwerk. Er werden verder drie kapelletjes verplaatst naar het park. Ze stellen taferelen voor uit het leven van Sint-Arnoldus, die bij de bouw van de Sint-Pietersabdij water in bier veranderde en zo een vreselijke ziekte wist te bestrijden. Naast de didactische invulling van het park - de site is ook een ijskelder rijk - is er veel ruimte voor spelplezier. De bestaande hoogstammige fruitboomgaard bleef behouden maar op het stukje grasland werden heuveltjes aangelegd met speeltuigen.

Spel en cultuur

Met het park kan Oudenburg zijn historisch karakter en belangrijke rol in het verleden helemaal uitspelen. Het park, dat de klok rond toegankelijk is, is nu een ontmoetingsplaats, een rustpunt, een speelruimte, een picknickplaats, een leerrijke buitenklas… De groene ruimte verenigt spel en cultuur en maakt op die manier heel wat mogelijk in de gemeente. Ten slotte is het Abtspark ook een toeristisch knooppunt: fietsroutes, autoroutes en wandelwegen komen er samen.

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Creatieve Objecten - Gebouw 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Spelen - Hondenzone - Toegankelijke paden - Kunst & Cultuur 
  • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Struiken - Grasland - Kruidachtigen - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen - Stedelijk Groenplan
  • LOCATIE Hoek Abdijlaan en Marktstraat, Oudenburg
  • OPDRACHTGEVER Stad Oudenburg
  • SUBSIDIES 150.000 euro
  • CONTACTGEGEVENS Kurt Van Craeynest - 0032-59-56 84 51