Park Mariënstede in Moorslede

Park Mariënstede in Moorslede

In de dorpskern van Dadizele (Moorslede) ligt een voormalig retraitehuis voor priesters van het bisdom Brugge. Domein Mariënstede biedt vandaag onderdak aan volwassenen met een handicap die er begeleid wonen. Het vrij besloten en verouderde domein werd heringericht en toegankelijk gemaakt. Iedereen welkom!

Er werd heel wat werk verricht: de belangrijkste onderdelen van het park werden aangepakt. Het bos werd uitgedund. De vijver werd eerst uitgebaggerd en kreeg nadien een vlonder en wandelbrug. Ook de moestuin veranderde: het werd een groente- en fruittuin mét serre. Op een open weiland midden in het domein grazen nu paarden en schapen. Ten slotte werden alle paden geherprofileerd en bewandelbaar of berijdbaar gemaakt. Alle werken hadden nauwelijks invloed op de rijkdom van het parkbos: het telt vandaag nog steeds vele spechten, ijsvogels en waardevolle planten.

Van basiliek naar bos

De herinrichting zorgde voor meer openheid. Het aantal gebruikers nam dan ook fors toe: kinderen uit de buurt komen er spelen, jeugdverenigingen bivakkeren er en joggers lopen er rondjes. Een petanqueclub komt wekelijks spelen en 80 à 100 lopers van een grote atletiekclub warmen er zich enkele keren per week op. Schoolkinderen lopen of fietsen dagelijks via het park naar school. Scholen uit Dadizele en buurgemeenten organiseren er bosklassen. In mei en september is er bovendien een stroom van binnen- en buitenlandse bedevaartgangers die een basiliekbezoek combineren met een wandeling door het parkbos.G

Groenten, brood en kaas

Alle vormen van recreatie en toerisme die het dagelijkse leven van de tehuisbewoners niet verstoren of verdringen, zijn welkom in het domein. Het park is hun woon- en werktuin. De bewoners hebben er een moestuin, een broodbakkerij en een kaasmakerij. Wat ze niet zelf gebruiken, verkopen ze in de Wereldwinkel van het tehuis. Het domein en de winkel brengen hen in contact met de dorpsgemeenschap. Die vindt dat prima: dorpspicknicks, gocartraces en acties voor het goede doel vinden steeds vaker in Domein Mariënstede plaats. Het tehuis streeft naar minstens vier evenementen per jaar. Dat het door al die activiteiten verzadigd zal raken, is niet meteen een risico: het park is groot genoeg.

“#mariënstede ... Paard en schapen eten geven samen met inwoner Geert!” Bart Wellens op Twitter

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Toegankelijke paden - Spelen 
  • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Grasland - Water - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen - Stedelijk Groenplan
  • LINKS www.moorslede.be
  • LOCATIE Park Mariënstede, Marktplaats 1, 8890 Moorslede
  • OPPERVLAKTE 5 ha
  • PARTNERS gemeente Moorslede - Bisdom Brugge
  • REALISATIEPERIODE 2008
  • BUDGET 340.000 euro
  • CONTACTGEGEVENS Brenda Quaghebeur - 051/78 89 15 - brenda.quaghebeur@publilink.be