't Speelhof in Sint-Truiden

't Speelhof in Sint-Truiden

Een kasteeldomein dat in 1562 door de abten van Sint-Truiden als buitenverblijf werd ingericht, is vandaag een unieke uitvalsbasis voor wandelaars, joggers, spelende kinderen, jeugd- en sportverenigingen.

’t Speelhof ligt aan de rand van het stadscentrum, naast het als werelderfgoed geklasseerde Begijnhof. Het is een groene long, uniek door zijn ligging en veelzijdigheid. In 2006 werd op het terrein een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd. De Trudobronbeek werd bevrijd uit haar strakke keurslijf langs een kaarsrechte dreef en kronkelt nu over de voormalige akkers. Ze mag weer ongedwongen buiten haar oevers treden! Een plankenpad leidt je over het water, zonder dat je natte voeten krijgt. Je vindt er de typische moerasvegetatie met rietkragen en lisdodde. Misschien zie je wel een blauwe reiger, op zoek naar een lekkere maaltijd?

“Ik kan me geen mooiere locatie voorstellen” Jeugdschepen Hilde Vautmans

Op oude kaarten van de abdij Sint-Trudo is te zien dat er al in de 17de eeuw tussen ‘t Speelhof en het Begijnhof een boomgaard lag. In 2007 kreeg die boomgaard een opknapbeurt. Later kwam er nog een nieuwe bij met typisch Haspengouwse soorten zoals de Sterappel en Légipont. Beide boomgaarden zijn avontuurlijk én leerrijk: je komt er meer te weten over de Haspengouwse fruitsoorten. Een toffe wandelroute heeft in ieder seizoen wat te bieden: van bloesems in de lente tot lekkere vruchten in de zomer.

Kasteelpark

Via de Speelhoflaan leidt een prachtige toegangsdreef van paardenkastanjes, beuken en eiken je naar het 18de-eeuwse kasteel met stallingen, een tiendeschuur en een glazen oranjerie. Aan het kasteel is er een authentieke rozentuin: een toeristische attractie. In de aanpalende moestuin worden groenten en fruit gekweekt door het dagcentrum voor mensen met een beperking. De moestuin is afgebakend met een gebogen muur als steun om de fruitbomen te leiden. Het eigenlijke kasteelpark bestaat uit een ruim grasveld met een gevarieerde bomenrand en enkele mooie solitaire bomen zoals beuk en zomereik. Het gaat over in een statig parkbos met bijhorende slotgracht.

Populair

Het domein wordt intensief gebruikt: er is een Finse piste, een hondenweide, een sportveld voor cricket, een petanquebaan en een speeltuin (mét aangepast speeltuig voor mindervalide kinderen). Dagelijks zijn er heel wat lopers, fietsers en wandelaars. Die laatsten worden in het domein zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. De wandelaars worden door de boomgaard geleid. Rolstoelgebruikers gebruiken het verharde wandelpad.

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Gebouw 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Fietsen - Spelen - Hondenzone - Toegankelijke paden - Kunst & Cultuur 
  • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Struiken - Grasland - Kruidachtigen - Water - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen
  • LINKS www.speelhof.be
  • LOCATIE 't Speelhof, Speelhoflaan, Sint-Truiden
  • OPPERVLAKTE 36 ha
  • OPDRACHTGEVER Stad Sint-Truiden