Pastoorsbos Beveren in Roeselare

Pastoorsbos Beveren in Roeselare

Het Pastoorsbos, een oud parkbos, stond al op de bekende kaarten van graaf de Ferraris (1777) en maakte later deel uit van de pastorijtuin. In 2009 werd het heringericht tot een natuurrijk park. Het is nu helemaal geïntegreerd in de dorpskern.

Het park ligt aan de rand van de oude dorpskern van Beveren, langs de hoofdweg die door het centrum loopt. Vóór de heraanleg was het gebied een verwaarloosde, drassige grasvlakte met een bosgedeelte waarvan het beheer te wensen overliet. In de vijver was er nauwelijks waterleven. Het bos, enkel toegankelijk via de Beversesteenweg, was niet echt veilig. Het ontwerpteam dat in 2009 aan de slag ging, zag in die triestige uitgangssituatie vooral veel kansen. Het Pastoorsbos werd een plek vol natuurbeleving en speelmogelijkheden. En dat allemaal in het centrum van de gemeente.

Iedereen welkom

Bij de herinrichting van het park werd rekening gehouden met de draagkracht van het park, zeker in de beboste zones. Ook de waterstructuur, de beleving en de veiligheid waren aandachtspunten. Het resultaat is een open en goed bereikbaar parkbos met mogelijkheden voor zachte recreatie zoals wandelen en natuurbeleving. Alle gebruikers (ook mensen met een fysieke handicap) kunnen op een veilige manier en zonder onnodige omwegen het park bereiken en gebruiken.

Opgepast, moeras

De tuin werd op drie plaatsen aangepakt. De waterpoel en het oude grachtenstelsel werden in ere hersteld en zelfs uitgebreid met een moeraszone. De drassige grasvlakte werd gedraineerd: het is nu een speel- en ligweide. Een deel van de beboste tuin werd omgetoverd tot een avontuurlijk speellandschap, hier en daar opgehoogd met speelheuvels. De gerooide bomen werden hergebruikt voor allerhande speelconstructies langsheen een fiets- en wandelpad.

Denk aan de spechten

Door een verbinding te maken in zuidelijke en oostelijke richting is het Pastoorsbos een ‘poort’ geworden. Toch werd gekozen voor een fietsverbinding naast het bos en niet erin, om de betredingsdruk te verkleinen en verlichting overbodig te maken in het bosgedeelte, waar een spechtenkolonie huist. Door dat deel loopt een vlonderpad, ook toegankelijk voor mindervaliden. Ter hoogte van de vijver steekt het de moeraszone over. Het is een zwevend pad in hout dat de natuur spaart, zodat er midden in het dorp zowel natuur is als speelnatuur. 

“Het park is zo goed als onze achtertuin. Wij nemen de kinderen regelmatig mee het park in om te spelen in de weide. Op een mooie woensdagmiddag zijn we er niet alleen. Dan zien we ook al eens oma‘s met kleinkinderen” Kinderopvang De Speelvogel 

IDENTIKIT

 • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Stadsbos - Creatieve Objecten 
 • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Spelen - Toegankelijke paden 
 • TOEGEPASTE KENNIS Water - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen
 • LOCATIE Pastoorsbos, Beversesteenweg, Beveren-Roeselare
 • OPPERVLAKTE 17.572 m2
 • OPDRACHTGEVER Agentschap voor Natuur en Bos - Stad Roeselare
 • ONTWERPER Fris in het Landschap (Gent)
 • REALISATIEPERIODE 2010-2012 (opening 6 mei)
 • BUDGET 357.193,52 euro (incl. btw)
 • SUBSIDIES 150.000 euro (HPG-steun)
 • CONTACTGEGEVENS Pieter Maréchal - 051/26 23 54 - pmaréchal@roeselare.be - www.roeselare.be