Rijsblokpark in Schilde

Rijsblokpark in Schilde

In 2006 kon de gemeente Schilde een deel van een particuliere parktuin aankopen. Het verwaarloosde parkgebied is vandaag het mooie, openbare Rijsblokpark vlak bij het drukke centrum van de gemeente. Natuurbehoud stond voorop bij de heraanleg.

Schilde is een groene gemeente, rijk aan openbare parken en bossen. Omdat die zich vooral situeren aan de grenzen van de gemeente, kocht Schilde in 2006 een deel van het villadomein Sint-Molenhof vlak naast het administratief centrum en de bibliotheek. Het domein lag verborgen in een bouwblok vlak bij het drukste, centrale kruispunt van Schilde. Het bospark lag ingesloten tussen het gemeentehuis en de gemeentelijke bibliotheek aan één zijde, en tuinen afgezet met betonplaten en tennisdraad aan de andere drie zijden. De gemeente legde het bospark opnieuw aan als een openbaar park. Ze brak een (asbesthoudende) krotwoning, een garage en wat koterij af. Het bosrijke karakter werd behouden en de beplanting werd verder aangevuld met bosgoed.

“Door de zwevende brug hoeven de wortels van stokoude beukenbomen niet te worden gekapt” Anke Fierens, schepen voor leefmilieu 

Intussen vormt het parkje een kleine, rustgevende groene oase in het drukke centrum. Het verbindt het administratief centrum (gemeentehuis) met de commerciële winkelas aan de Turnhoutsebaan. Het park wordt aan twee zijden geflankeerd door een parking. Een doodlopende straat, de Rijsblokstraat, werd heraangelegd en aan het einde tot parking verruimd. Een nieuw fiets- en wandelpad verbindt het gemeentehuis en de bibliotheek met het winkelhart aan de Turnhoutsebaan. Het parkbos vormt zo een groene sluis naar de veel bezochte gemeentediensten. Zachte weggebruikers kunnen langs het pad het drukke kruispunt afsnijden.

Spechtenhotel

Natuurbehoud stond voorop bij de aanleg van het park: de natuur in de tuin werd maximaal behouden dankzij boom- en wortelvriendelijke technieken. Een oude, dode stam dient als spechtenhotel. Andere aftakelende sparren staan klaar om de dode spechtenboom te vervangen. De kwetsbare bosgedeelten werden afgeschermd met stekel- en doornrijke aanplanten. Een zwevend pad ontziet de boomwortels. Het betonnen wegdek rust op kleine sokkels van gegalvaniseerd staal met opstaande boorden. Enkele volwassen beukenbomen werden uitgespaard. Zwevende vlonderpaden, in een slipvrij materiaal, takken af van het hoofdpad. Schanskorven met een mooi houten zitvlak vormen sfeervolle rustpunten in een schitterend decor.

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Stadsbos - Straten & Pleinen 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Toegankelijke paden 
  • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Struiken - Paden & Verhardingen - Stedelijk Groenplan - Voordelen van groen
  • LOCATIE Rijsblokpark, Schilde
  • OPPERVLAKTE 8.209 m2
  • PARTNERS Gemeente Schilde - Agentschap voor Natuur en Bos
  • REALISATIEPERIODE 2010-2011
  • BUDGET 365.600 euro
  • CONTACTGEGEVENS Walter Segers - 03/380 16 29 - walter.segers@schilde.be - www.schilde.be