Dorpskern van Oostnieuwkerke

Dorpskern van Oostnieuwkerke

Oostnieuwkerke, een gehucht van de landelijke gemeente Staden, werd tot 2008 doorsneden door een drukke verkeersas. Een parkplein van 1,5 hectare maakt de dorpskern weer tot één rustgevend geheel.

Lange tijd sneed een drukke verkeersas de dorpskom van Oostnieuwkerke doormidden. De weg slingerde zich omheen de neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en scheidde de dorpskern van het Brigidapark ertegenover. Na heel wat besprekingen greep de gemeente in: met een tonnagebeperking weerde ze het zware verkeer. Het lokale verkeer leidde ze om langs een vertragende kasseiweg. De kerk en het tegenoverliggende Brigidapark werden zo één centraal pleinpark van ongeveer 1,5 hectare, pal in het midden van de gemeente.

Kleur van krokussen

De beplanting en ook de opbouw zijn heel sober opgevat waardoor het park rust uitstraalt. Er werden maar liefst 37 lindebomen aangeplant en rond het park kwam er een beukenhaag. Die zorgt voor geborgenheid en geeft ook de grenzen aan van de volledige nieuwe dorpskern. Het kerkplein in Belgische blauwe hardsteen daalt af naar een open grasveld, waar in het voorjaar narcissen en krokussen het gazon kleur geven. De spiegelvijver van ongeveer 10 meter doorsnee (met zitmuur) is een ideale plek voor meditatie. Langs de buitenrand omsluit een fiets- en wandelpad een kortgemaaid grasveld met oude bomen. Zitbanken ontbreken niet: zij flankeren het wandelpad.

Very British

Inspiratie voor de hertekening van het plein vond het ontwerpbureau in de typisch Engelse kerkpleinen met enkel bomen, gras en hagen. Kerk en park, vroeger van elkaar gescheiden, vormen nu een mooi geheel met de kerk als middelpunt; een perfect kader voor de vele ceremonies en rituelen die in de kerk plaatsvinden. Speeltuigen zijn er niet: een bewuste keuze. Het plein lokt weinig activiteit uit, maar ademt een verstilde rust uit. Dat wordt geapprecieerd in de verre omtrek: de sfeervolle dorpskern heeft al een zekere bekendheid. Af en toe houden autobussen er halt.

Ook kermiskoersen

De rustgevende uitwerking van het park belet niet dat de open ruimte voor allerhande dorpsevenementen wordt gebruikt. Ze is ondertussen de locatie voor wielerwedstrijden, het jaarlijkse schoolfeest en de jaarlijkse avondmarkt. Het plein is ook een geliefd decor voor trouwfoto’s. Dagelijks zijn er in het park wandelaars en fietsers. Kortom, door de aanpassing van het plein is de kern van het dorp versterkt.

“Bibliotheekbezoekers reageren positief: het plein is mooi en geeft cachet aan het dorpscentrum. Wanneer de deur open staat, krijgen we meer bezoekers” Lieve Van Watsenhoven, medewerker bibliotheek

IDENTIKIT

  • SOORT BUURTNATUUR Straten & Pleinen 
  • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Toegankelijke paden 
  • TOEGEPASTE KENNIS Stedelijk Groenplan
  • LOCATIE Dorsplein Oostnieuwkerke
  • OPPERVLAKTE ongeveer 1,5 ha
  • OPDRACHTGEVER Johan Debaene, 051/70 82 02 - Evelyne Crabbe (technische dienst), 051/70 82 01
  • ONTWERPER Ontwerpbureau Andy Malengier, 0478/29 15 38
  • REALISATIEPERIODE 2008-2009 (oplevering 2010, opening 5 juli 2009)
  • BUDGET 1,02 miljoen euro incl. btw
  • SUBSIDIES 150.000 euro (ANB), 300.000 euro (PDPO)