Speeldomein de Warande in Kortrijk

Speeldomein de Warande in Kortrijk

Een 8 hectare groot park op een steenworp van het stadscentrum? Het stadsbestuur van Kortrijk verdubbelde de oppervlakte en veranderde De Warande in een open en avontuurlijk speeldomein met verschillende zones. Leve de jeugd!

De buitenruimte van de Warande werd heringericht als een open speellandschap met zones voor verschillende leeftijden. Het speelbosje werd behouden en het zwembadje werd omgevormd tot een plantenvijver met regenwater afkomstig van de daken. De vijver (240 m3) is ook een waterzuiveringsbassin voor een nieuw aangelegde speelbeek verderop, mét een trekvlot. Een deel van het domein werd aangelegd als open moestuin. Vooral de plaatselijke school maar ook de bewoners en werknemers van twee vlakbij gelegen organisaties maken er gretig gebruik van.

Voel je weer jong

Vroeger deden vooral scholen en jeugdverenigingen een beroep op de (verblijfs)accommodatie van De Warande. Door de herinrichting kregen alle Kortrijkzanen nieuwe mogelijkheden om zich te ontspannen in het groen. Vooral jongeren werden niet vergeten: De Warande is geen speelgebied maar een natuurrijk speeldomein met een avontuurlijk speelbos, een speelnatuurzone en een landschapspark. Op een subtiele wijze werden drie zones gecreëerd voor verschillende leeftijdsgroepen (voor 2- tot 6-jarigen, 6- tot 10-jarigen en kinderen ouder dan 10).

Voor tuiniers en skaters

De scharnierplek tussen de speelnatuurzone en het landschapspark wordt gevormd door de open moestuin, het dierenpark en het centrale plein. Al die zones zijn bereikbaar via een centraal gelegen wandelpad. De buurttuin is een plek voor kleine ontmoetingen. Tussen de fruit- en esdoornhagen bevinden zich veldjes van verschillende afmetingen. Het dierenpark, omsloten door een kastanjehouten hekwerk, is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen. Het centraal plein, ten slotte, bestaat uit een verhard gedeelte in cementbetonverharding. Errond is er een zone met gazon en zijn er betonnen zittreden: een ideale plek voor buurthappenings.

Trekvlot in de beek

De Vlaanderenbeek speelde een belangrijke rol bij de herinrichting van De Warande. De smalle, diepe gracht kreeg een regelbare stuw. Ze werd opgengemaakt, verbreed en verdiept. Zo steeg het waterpeil. Daardoor kreeg de beek meer belevings-, natuur- en speelwaarde. Verflauwde oevers maken het tot een waterrijke speelzone (mét trekvlot) die toch rijk is aan vegetatie. De verbrede beek is bovendien een centraal bufferbekken voor het terrein.

“Door de herinrichting steeg het aantal particuliere reservaties voor babyborrels en communiefeesten” Hannes Vanmeeneeyen, coördinator de Warande

IDENTIKIT

 • SOORT BUURTNATUUR Parken & Tuinen - Volkstuinen - Creatieve Objecten - Straten & Pleinen - Gebouw 
 • WAT VALT ER TE BELEVEN Wandelen - Fietsen - Spelen - Toegankelijke paden - Eten & Drinken 
 • TOEGEPASTE KENNIS Bomen - Grasland - Struiken - Kruidachtigen - Paden & Verhardingen - Recreatieve Infrastucturen - Stedelijk Groenplan - Water
 • LOCATIE Speeldomein De Warande, Izegemstraat, Kortrijk
 • OPPERVLAKTE 7,5 ha
 • ONTWERPER Fris in het Landschap - Studio Basta
 • PARTNERS Stad Kortrijk - Agentschap voor Natuur en Bos - De Branding i.s.m. Fris in het Landschap en Studio Basta
 • REALISATIEPERIODE 2012-2013 (opening heraangelegd deel juli 2012)
 • BUDGET ca. 875.000 euro
 • SUBSIDIES 150.000 euro (Agentschap voor Natuur en Bos)
 • CONTACTGEGEVENS Rudi Geerardyn - 0473/86 29 00 - rudi.geerardyn@kortrijk.be - www.kortrijk.be