Jacht

Wanneer?

Het Jachtopeningsbesluit regelt per bejaagbare wildsoort in welke periode men mag jagen. Er zijn openingstijden voor de gewone jacht en voor de bijzondere jacht.


Download bovenstaande tabel met jachtopeningstijden (pdf - 34 KB)


Zonsopgang - zonsondergang

Jagen mag vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Voor sommige soorten wordt een uitzondering gemaakt. Die uitzonderingen staan beschreven in het Jachtvoorwaardenbesluit.

Het officiële uur van zonsopgang en zonsondergang vind je op de homepage van de website van het KMI in het kaderstuk met de waarschuwingen. De uren kunnen licht verschillen per provincie. De precieze tijden kun je opvragen bij het KMI.

Wanneer mag je bestrijden?  

Er zijn geen openingstijden voor bestrijding omdat bestrijding geen vorm van jacht is. 

Het bestrijden van wildsoorten kan enkel tussen de officiële uren van zonsopgang en zonondergang. Het bestrijden van wildsoorten kan pas nadat een bejaagbare wildsoort ernstige schade veroorzaakte ondanks het nemen van preventieve maatregelen. Hier lees je meer informatie in verband met bestrijding > 

Het bestrijden van bepaalde beschermde soorten, zoals zwarte kraai, kauw, ekster, spreeuw, gaai, kokmeeuw en zilvermeeuw kan enkel tussen de officiële uren van zonsopgang en zonondergang bestrijden mits de  specifieke voorwaarden gerespecteerd zijn. Lees de voorwaarden voor bestrijding van kraaiachtigen en de voorwaarden voor bestrijding van de spreeuw.

Lees meer over het vervoer en handel van wild >