Aalscholvers en blauwe reigers

Aalscholvers en blauwe reigers

Aalscholvers en blauwe reigers zien we vaak aan de waterkant. Logisch, want ze lusten altijd wel een lekker stukje vis. Die vinden ze normaal in rivieren, kanalen en meren. Maar ook professionele kweek-, vis- en siervijvers zijn veelal supermarkt van dienst. 

De aalscholver

De aalscholver is een rasechte viseter. Met zijn donkere verenkleed, opvallende witte wang met gele vlek en forse snavel met haakvormige punt, herken je hem meteen. Om zijn lunch te verzamelen, duikt hij regelmatig helemaal het water in. Je ziet hem vaak met open vleugels drogen in de zon.

De blauwe reiger

De blauwe reiger oogt heel wat sierlijker. Je onderscheidt hem door zijn langere poten, grijze verenkleed en zwarte vleugeluiteinden. Hij mag er uitzien als een gentleman, eens aan de waterkant staat hij klaar om meedogenloos zijn volgende maaltijd te verschalken.

Schade en maatregelen

Aalscholvers en blauwe reigers jagen op puur instinct. Hun volgende maaltijd ligt niet altijd voor het rapen, dus een gemakkelijke prooi laten ze nooit links liggen. In kweek-, vis- en siervijvers kunnen ze zo flink wat schade veroorzaken. Gelukkig kun je enkele maatregelen nemen om hen bij je vijver weg te houden. Hieronder vind je een overzicht van de preventieve basismaatregelen die je kunt nemen om schade aan visserij te voorkomen. Ofwel pas je een van de eerste twee basismaatregelen  toe (omheiningsicoontjes). Ofwel kies je minstens 3 van de 4 laatste basismaatregelen (icoontjes met vogelverschrikker), en pas je die afwisselend toe. De extra maatregelen kunnen het effect van je inspanningen versterken.

Schadevergoeding

Heb je toch schade geleden? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. Daarvoor moet je de schade kunnen aantonen en minstens een van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Omdat het aantonen van de schade door viseters zeer moeilijk is, wordt hier zelden een vergoeding voor toegekend. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Basismaatregelen


Extra maatregelen