Meeuwen

Meeuwen

Wie dagdroomt over een strandwandeling, hoort onbewust de meeuwen al schreeuwen. De vogels horen bij de kust als golfbrekers bij het strand. Ze zweven achter visserssloepen, smullen van achtergelaten etensresten en verkennen de hele binnenstad. 

Soorten meeuwen

In Vlaanderen komen heel wat meeuwensoorten voor, waarvan de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw de lastigste klanten zijn. De eerste herken je aan z’n grootte en zilvergrijze rug en vleugels. Op de punt van zijn vleugels heeft hij een witte vlek. De kleine mantelmeeuw haal je er ook zo uit. Hij is kleiner, heeft gele poten en een donkergrijze bovenzijde.

Schade

Soms veroorzaakt de appetijt en nieuwsgierigheid van meeuwen ook overlast. Rondslingerende etensresten vormen een gedekte tafel voor meeuwen. Steeds vaker kruist hun pad met de mens. Opengepikte vuilniszakken, lawaaihinder en uitwerpselen zijn vaak gehoorde klachten. Ook landbouwers lijden soms onder hun eetlust. Op het platteland doen ze zich soms tegoed aan gewassen en oogstproducten. Gelukkig bestaan er tal van maatregelen die samenleven met meeuwen aangenamer maken.

Maatregelen

Hieronder vind je een overzicht van de preventieve basismaatregelen die je kan nemen om schade door meeuwen aan gewassen, oogstproducten en gebouwen te voorkomen en overlast te vermijden. De overige ingrepen kunnen het effect van je inspanningen versterken.

Schadevergoeding

Om kans te maken op een schadevergoeding moet je de schade kunnen aantonen. Bovendien moet je één van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Basismaatreglingen


Extra maatregelingen