Reeën

Reeën

Reeën zie je overal in Europa. Dankzij hun roodbruine vacht, klein gewei en typische witte vlek (de spiegel) op het achterste herken je hen overal. Wanneer het schemert, durven reeën wel eens hun snuit buiten het bos steken. Toch zijn de dieren erg schuw en duiken ze bij het minste gevaar terug het bos in. Reeën smullen van alles dat groen is. Zoeken naar voedsel beslaat het grootste deel van hun dag. 

Schade

Vooral in de koude herfst- en wintermaanden dwingt de honger reeën soms uit hun vertrouwde omgeving. Als ze zich op jouw plantgoed storten, kan dat knap vervelend zijn. Hongerige reeën knabbelen aan je planten en knoppen (vraatschade) en vegen hun gewei aan bomen (veegschade).

Maatregelen

Hieronder vind je een overzicht van de preventieve basismaatregelen die je kan nemen om je gewassen en bossen te beschermen tegen schade door reeën. De extra ingrepen kunnen de doeltreffendheid van je inspanningen alleen maar vergroten.

Bestrijding

Heb je toch schade geleden? Dan kan je reeën gaan bestrijden, op voorwaarde dat je minstens één van de preventieve basismaatregelen genomen hebt.

Schadevergoeding

Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet je de schade kunnen aantonen en zeker één van de verplichte maatregelen hebben genomen. Indien mogelijk moest je de dieren bestrijden. Bovendien kom je enkel in aanmerking voor een vergoeding als de reeën afkomstig zijn uit een natuurterrein, in beheer bij de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeherende vereniging, waarin de soort niet bejaagbaar is en ook niet bestreden mag worden. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Basismaatregelingen


Extra maatregelingen