Zwanen

Zwanen

Zwanen spreken enorm tot de verbeelding. De sierlijke watervogels ademen romantiek wegens hun levenslange trouw aan een partner. De zwaan is een toonbeeld van kracht, elegantie en natuurpracht. Met zijn lange hals en stralend witte verenkleed glijdt hij statig door het water. 

Soorten zwanen

In onze contreien komen vooral knobbelzwanen en in mindere mate kleine zwanen voor. Knobbelzwanen herken je aan de grote zwarte uitstulping boven hun snavel. Kleine zwanen zijn wat meer gedrongen gebouwd en hebben een grotere gele vlek op hun bek. Je ziet ze enkel in de winter. Wanneer het begint te dooien, trekken de dieren terug naar het noorden van Europa.

Schade

Beide soorten smullen bij voorkeur van waterplanten in ondiep water. ’s Winters is voedsel vaak schaars of verstopt onder ijs. De zwanen zoeken dan hun lunch in grasland en gewassen.

Maatregelen

Zwanen zien er lieflijk uit, maar verdedigen hun nest en jongen fel. Voorzichtigheid is dus geboden. Er bestaan tal van diervriendelijke manieren om deze sierlijke watervogels uit je buurt te houden. Hieronder vind je een overzicht van de basismaatregelen die je kan ondernemen om schade door zwanen aan graslanden en gewassen te voorkomen. Extra maatregelen kunnen het effect van je inspanningen nog vergroten. Omheiningen zijn enkel effectief bij vogels met niet-vliegende jongen.

Schadevergoeding

Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet je de schade kunnen aantonen en minstens één van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Basismaatreglingen


Extra maatregelingen