Exoten

Wat kun je zelf doen?

De meeste invasieve exoten zijn in onze streken terechtgekomen omdat ze werden ingevoerd door de mens. Zo werd reuzenbalsemien als sierplant geïmporteerd of werden Canadese ganzen gehouden als siervogels, zonder stil te staan bij de potentieel schadelijke gevolgen die deze soorten kunnen hebben.

Je goed informeren

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen, is je goed informeren voor je bepaalde planten of dieren koopt, en ervoor zorgen dat deze nooit in de natuur terechtkomen.

Concrete en eenvoudige acties om problemen te voorkomen:


Invasieve exoten melden

Je kunt ook helpen om de verspreiding van invasieve exoten te documenteren. Je kunt waarnemingen van invasieve exoten melden op waarnemingen.be/species/invasieve-exoten. Wel eerst even registreren. Voeg een foto van de invasieve exoot toe aan je melding of beschrijf uitgebreid wat je hebt gezien. Als hulp om de soorten te onderscheiden, vind je er ook herkenningsfiches.

Terreineigenaars en -beheerders kunnen zich op waarnemingen.be/species/invasieve-exoten ook inschrijven voor automatische meldingen van waargenomen soorten. Doe dit via de knop 'Alerts'. Op die manier ontvang je een e-mail van zodra een invasieve exoot op je terrein wordt waargenomen. Door snel en adequaat in te grijpen op opkomende soorten, kan heel wat leed worden vermeden en geld en tijd worden uitgespaard!