Exoten

Wat kun je zelf doen?

De meeste invasieve exoten zijn bij ons terechtgekomen door een, vaak onbewust, onoordeelkundig gebruik van de soorten. Zo werd reuzenbalsemien als sierplant geïmporteerd of werden Canadese ganzen gehouden als siervogels, zonder stil te staan bij de potentieel schadelijke gevolgen die deze soorten kunnen hebben. Het belangrijkste wat je zelf kunt doen, is dan ook je goed te informeren alvorens je bepaalde planten of dieren koopt en ervoor te zorgen dat uitheemse soorten niet in de vrije natuur terechtkomen.

Concrete en eenvoudige acties om de verspreiding van invasieve exoten te voorkomen:

  • Koop inheemse of niet-invasieve uitheemse planten en dieren. Vraag ernaar in de speciaalzaak of vijver-  of tuincentrum. Meer informatie rond inheemse alternatieven voor invasieve uitheemse plantensoorten vind je in de brochure Alternatieven voor invasieven. Plant anders. Kies voor biodiversiteit in de tuin.' (pdf - 7 MB) 
  • Dump geen planten of groenafval in de natuur maar op de composthoop of bij het gft-afval. Bekijk ook eens de folder Stop de verspreiding van invasieve waterplanten (pdf - 4 MB)
  • Zorg ervoor dat uitheemse plant- en diersoorten niet kunnen ‘ontsnappen’ naar de vrije natuur. Veel soorten die nu nog geen probleem vormen, kunnen mogelijk later wel voor schade zorgen.
  • Meld de aanwezigheid van invasieve exoten via www.waarnemingen.be/exoten. Om een melding in te voeren moet je je wel op de website registreren. Die registratie is eenvoudig en staat voor iedereen open. Je melding komt terecht bij experts die deze controleren (probeer daarom een foto toe te voegen) en de melding indien nodig doorsturen naar de terreinbeheerders. 

Beheerders en beleidsmakers kunnen zich op www.waarnemingen.be/exoten ook inschrijven op automatische waarschuwingen per e-mail. Zo krijg je een e-mail van zodra een invasieve exoot op je terrein is waargenomen en kun je snel en efficiënt actie ondernemen. Inschrijven voor waarschuwingen kan voor specifieke soorten of gebieden. Als hulp om de soorten beter te leren onderscheiden vind je op waarnemingen.be/exoten ook herkenningsfiches, voor zowel natuurwaarnemers als burgers. Op die fiches staat ook informatie over de problemen die deze soorten veroorzaken.