Wildedierenziekten

Everzwijn - bewaking op Varkenspest, ziekte van Aujeszky, Brucellose, Tuberculose en Tick borne encephalitis

Om na te gaan of en in welke mate wilde everzwijnen in Vlaanderen besmet zijn met de ziekte van Aujeszky, Klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest, Brucellose, Tuberculose of Tick borne encephalitis worden in samenwerking met jagers en dierenartsen bij geschoten wilde everzwijnen stalen genomen voor epidemiologische analyse.

Onmiddellijk na afschot van een everzwijn door een jager van een erkende wildbeheereenheid wordt een dierenarts gecontacteerd.

De dierenarts neemt van elk geschoten everzwijn:

  • een bloedstaal
  • een weefselstaal van de amandelen

De dierenarts bezorgt de stalen aan het laboratorium van Diergezondheidszorg Vlaanderen vzw (via koerierdienst) samen met een invulformulier: de bemonsteringsfiche (doc - 500 KB)

Het Agentschap voor Natuur en Bos betaalt:

  • de staalname door de dierenarts
  • de kosten van het transport naar Diergezondheidszorg Vlaanderen
  • de analysekosten

De dierenarts ontvangt per everzwijn een vergoeding van 35 euro voor het verrichten van de bloed- en weefselstaalname en verplaatsingsonkosten aan 0.3169 euro per kilometer.

De dierenartsen-monsternemers maken hun kostenstaat op basis van een formulier (doc - 500 KB). De dierenartsen kunnen hun kostenstaat met bijhorende factuur doorsturen naar volgend facturatieadres: Agentschap voor Natuur en Bos, Postkamer Facturatie, Koning Albert II-laan 19 bus 8, 1210 Brussel.

Download