Coachen in de natuur

Coachen in de natuur

De natuur biedt talrijke voordelen voor loopbaanbegeleiding:

  • Het is aangenamer om loopbaanuitdagingen aan te pakken terwijl je naast je coach wandelt. Jullie hoeven elkaar niet in de ogen te kijken. Stiltes, emotionele momenten, aarzelingen, … zijn gemakkelijker tijdens een wandeling náást je coach dan in een face-to-face-gesprek.
  • De natuur biedt talloze metaforen die abstracte zaken concreet kunnen maken.
  • Door een boost aan zuurstof voor lichaam én geest, zorgt lichamelijke beweging in de natuur ook voor mentale beweging. Uitzichten zorgen voor inzichten.
  • Dankzij de rust en ontspanning ervaar je een spontane focus. Die is bijzonder interessant om coachingvraagstukken aan te pakken!

Een interessante bevinding is dat deelnemers aan natuurcoaching ook aangeven vaker de natuur in te gaan. Dat suggereert dat natuurcoaching leidt tot een verandering van het beweegpatroon, waarbij men vaker de natuur opzoekt. En dat is – zo weten we – alleen maar gezond!

Daarnaast heeft de natuur nog vele andere troeven:

  • Ze vangt fijn stof af en verbetert zo de luchtkwaliteit
  • Ze reduceert stress en aandachtsmoeheid
  • Ze stimuleert – indien goed ingericht – lichaamsbeweging omdat groen aantrekkelijk is.

Wandelen in de natuur is dus gezond en rustgevend. Natuurcoaching versterkt dit effect.

Wil je coaching volgen en doe je dat liefst al wandelend in de natuur? Neem dan contact op met Next Step Coaching >

Onderzoeksrapport ‘Effectmeting Wandelcoaching’ i.o.v. De Friesland Zorgverzekeraar (Agnes van den Berg, Natuurvoormensen Omgevingspsychologisch onderzoek), november 2016
** Rapport ‘Effecten van nabije natuur op gezondheid en welzijn. Mogelijke mechanismen achter de relatie tussen groen in de woonomgeving en gezondheid.’ (S. de Vries, J. Maas, H. Kramer), maart 2009.