Loopbaancentrum

Loopbaancentrum


Loopbaancentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos

Coachen in de natuur is het loopbaancentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is ondergebracht bij Natuurinvest, het Eigen Vermogen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ons team telt op vandaag 22 natuurcoaches die een expertise hebben opgebouwd in loopbaanbegeleiding. Daarnaast zijn ze door ons gecertificeerd als natuurcoaches. Zij hebben hiertoe een opleiding gevolgd in ons opleidingscentrum Inverde of bij gelijkwaardige opleidingsinstituten in Vlaanderen of in Nederland.

We bieden coaching in de natuur in meer dan 30 gemeentes in Vlaanderen en in meer dan 20 natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Onze structuur
Onze maatschappelijke zetel ligt in Brussel in het Herman Teirlinckgebouw (site Tour&Taxis, Havenlaan 88 bus 75, 1000 Brussel).

De natuurcoaches werken voor Coachen in de natuur vanuit hun zelfstandige statuut.

Duurzaam ondernemen
Wij zijn een organisatie met oog voor het unieke karakter van elke persoon, met een diep respect voor de planeet en de natuur en gedreven door verantwoord ondernemerschap.

Ook hebben we aandacht voor het milieu en verantwoord ondernemerschap. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zit in onze missie en visie.

Bij elke actie die we ondernemen, onderzoeken we welke meerwaarde (profit) ze heeft voor de mens (people) en de planeet (planet).

Loopbaancheques
Coachen in de natuur is een door de VDAB erkend loopbaancentrum. Wij behaalden die erkenning in het najaar van 2017.

Dit betekent dat je bij ons kan betalen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding. De rest betaalt de overheid.

Je kan loopbaancheques krijgen als je aan het werk bent als bediende of zelfstandige (je mag niet werkzoekende zijn) en voor vragen die te maken hebben met je professionele loopbaan. Alle informatie over de loopbaancheques vind je op de website van de VDAB.


Kwaliteit

Erkenning en kwaliteitsbewaking
We werden in 2017 erkend als loopbaancentrum door de VDAB. VDAB bewaakt de kwaliteit van onze begeleiding via regelmatige kwaliteitsmonitoring en audits.

Tevredenheid
Wij peilen naar de tevredenheid van onze klanten. Tijdens het coachingtraject stemmen coach en coachee verwachtingen af. Aan het einde van het traject nodigen we onze klanten uit tot het geven van feedback.

Klachtenprocedure
Niet tevreden? Laat het ons tijdig weten. Zo kunnen we de coaching nog bijsturen. Klachten kan je steeds melden op coachenindenatuur@vlaanderen.be. We onderzoeken de klachten en bespreken ze binnen de projectgroep Coachen in de natuur. Op basis van die bespreking maken we een advies over aan de klant en aan de betrokken natuurcoach.  


Missie en visie

In de domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos valt véél te beleven. Omdat iedereen op zijn manier van de natuur geniet.

Avonturiers zetten hun tentje op een van onze bivakzones. Bon vivants hangen lekker lui op een terrasje onder de bomen. Kinderen bouwen kampen in het speelbos. Natuurliefhebbers wachten uren op de komst van een vogeltje. Atleten malen de kilometers weg in het groen. Mountainbikers zoeken de modder op. En geocachers zien door de bomen steeds het bos. Ook een nachtje logeren, kan op veel plekken.

Kortom, het Agentschap Natuur en Bos en Natuurinvest zorgen voor ieder wat wils om de natuur zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen.

Omdat de natuur ook een uitstekende partner is in het professionele leven, kan je ook loopbaanbegeleiding volgen in de domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Onze ervaren natuurcoaches begeleiden  je – met de natuur als partner - in je zoektocht naar een antwoord op jouw loopbaanvragen. Welke die ook zijn.

Want door naar buiten te trekken, de natuur in, lukt het beter om naar binnen te gaan in jezelf.


Onze waarden in loopbaanbegeleiding in de natuur

Op maat van de klant
Je bent uniek en zo is ook je vraag. Daarom voorzien we voor aanvang van de loopbaanbegeleiding een kennismaking om je vraag en je verwachtingen in te schatten. We bespreken hoe we de natuur kunnen inzetten om een antwoord te vinden op je vraag en om je verwachtingen in te lossen.  Jij beslist als klant hoe je verder wilt. We beschikken over de nodige infrastructuur voor een evenwichtige combinatie ‘indoor-outdoor’.

Onze focus ligt op jouw loopbaan
We staan je bij in het ontdekken en het ontwikkelen van je sterktes. Dankzij onze expertise in loopbaanbegeleiding, beschikken wij over de nodige instrumenten (zoals beroepskeuzetesten, screening loopbaankeuzes, reflectie en actieoefeningen in de natuur..) om je bij te staan in het bewust worden van je talenten, je mogelijkheden, je ontwikkelpunten en de keuzes waar je voor staat. De natuur versterkt dit hele proces. Wandelen, een afwisselende omgeving, zuurstof en metaforen vormen een katalysator in de bewustwording, de besluitvorming en de opmaak van je persoonlijk actieplan.

Zelfsturing
We stimuleren je in zelfsturing, het in handen nemen van je loopbaan om ze te brengen tot wat in je natuur ligt. Wij voorzien ‘reflectie’ en ‘opdrachten’ met de natuur als duurzame partner met wie je je loopbaan blijvend kan ontwikkelen.

Exploratie en inspiratie
De natuur inspireert je om je loopbaanvraag te verkennen en ze helder te krijgen. Je coach zal je begeleiden in deze ervaring zodat je zelf tot pistes komt die je niet vindt tussen vier muren.

Jouw plan
De coach en de natuur zullen je bijstaan in het vertalen van de pistes in een persoonlijk plan. De natuurcoach kent het gebied waarin hij werkzaam is. Hij zal je hulpmiddelen laten inzetten om je persoonlijke ontwikkelplan te maken: besproken items ‘vergrendelen’ door nota te nemen in een notaboekje (zelfs bij slecht weer onder een paraplu), of via je smartphone/iPhone. Zo beslis je welke stappen te zetten en hoe.