Corona: richtlijnen en informatie

Corona: richtlijnen en informatie in verband met onze natuurgebieden

Op deze pagina bundelen we alle richtlijnen en informatie omtrent het coronavirus in onze natuurgebieden. (Laatste update op 27 mei.) 
Volg Natuur en Bos ook op Twitter, Facebook of Instagram voor regelmatige updates.

Richtlijnen in bos- en natuurgebieden

 • Wandelen in het bos is gezond. Kom alleen, samen met je gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en/of met ten hoogste twee andere personen van buiten je gezin. Dat moeten steeds dezelfde personen zijn. Vermijd absoluut verplaatsingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
 • Blijf niet urenlang hangen in bossen of natuurgebieden, zie het als een manier om een frisse neus te halen.
 • Je mag je, samen met de mensen die onder jouw dak wonen, verplaatsen met een vervoermiddel naar een bos of natuurgebied. Gebruik je gezond verstand en doe dit enkel voor beperkte afstanden. Trek zo dicht mogelijk bij huis de natuur in!
 • Hou minimaal 1,5 meter afstand tegenover mensen die niet tot je gezin behoren. Als het zo druk is in het bos of natuurgebied dat je de afstandsregels niet strikt kunt naleven, doe je er best aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken. 
 • Speeltuigen worden weer opengesteld voor kinderen onder 12 jaar. Barbecuezones en bivakzones blijven afgesloten. Ook banken, (picknick)tafels en kijkhutten blijven afgesloten in de grootste domeinen.

En natuurlijk gelden nog steeds ook de algemene richtlijnen:

 • Blijf op de paden. Het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig.
 • Gelieve je niet te begeven in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
 • We willen je er ook aan herinneren dat honden steeds aan de leiband moeten gehouden worden.
 • Neem eventueel afval altijd gewoon mee naar huis.

De boswachters en natuurinspecteurs hebben de opdracht gekregen om de periode waarin de bijzondere coronamaatregelen gelden, strikt te handhaven en mensen aan te spreken die de richtlijnen niet opvolgen. 

Zijn alle natuurgebieden nog open?

Onze natuurgebieden zijn open. Enkele parken en centra zijn weliswaar gesloten:

 • Al onze bezoekerscentra en infopunten zijn gesloten.
 • Zowel de Oranjerietuin als Park Vordenstein zelf zijn opnieuw geopend.
 • Een groot aantal gemeentelijke parkings van onze natuurgebieden werden afgesloten, maar openen geleidelijk aan weer na 4 mei.
 • Alle niet-toegankelijke militaire domeinen blijven uiteraard ontoegankelijk
 • Zwin Natuurpark is weer open
 • Plantentuin van Meise: open, enkel op vertoon van e-ticket op vast tijdstip
 • Museumtuin van Gaasbeek is weer open
 • Toren in Kalmthoutse Heide is gesloten 

Belangrijke informatie voor organisatoren

Gezien de afgekondigde maatregelen is het vanzelfsprekend dat we geen toelatingen meer geven voor recreatieve activiteiten (grote evenementen, mountainbiketoertochten...) die plaatsvinden in onze natuurdomeinen zolang de federale maatregelen in het kader van het coronavirus gelden. Ook toelatingen die eerder werden gegeven voor deze periode worden ingetrokken. 

Hengelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 24 april 2020 enkele beslissingen genomen met betrekking tot buitenactiviteiten. Hengelen is opnieuw toegelaten vanaf maandag 4 mei, maar er zijn nog wel enkele richtlijnen. Je vindt alle informatie op deze pagina: Coronavirus en hengelen: veel gestelde vragen 

Mag je nog paardrijden?

Paardrijden op de eigen weide/piste is toegestaan.

Paardrijden (op jouw paard) in de manege is enkel toegestaan in het kader van het welzijn van het dier, als de manege dat niet zelf kan voorzien en op voorwaarde dat de social distancing maatregelen nageleefd worden. Je mag de wagen nemen om je te verplaatsen tussen je woonplaats en de manege of rijpiste, en zo nodig ook om het paard te vervoeren.

Paardrijden (in het zadel, aangespannen, aangelijnd) op de openbare weg is enkel toegestaan met het oog op het welzijn van het dier. Deze rit kan enkel plaatsvinden met een maximum van twee ruiters/menners, op voorwaarde dat de social distance maatregelen nageleefd worden. Gemotoriseerd vervoer van het paard voor deze ritten is alleen toegelaten als het niet veilig kan op een andere manier.

Jagen

Alle activiteiten inzake jacht, bijzondere jacht en bestrijding zijn toegestaan, met maximaal 2 personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat de fysieke afstand (social distancing maatregelen) altijd gerespecteerd wordt.  Verplaatsingen op de openbare weg in dit kader zijn toegestaan.

Op basis van de lezing van de laatste FAQ is het voor een buitenlandse jager niet mogelijk de Belgische grens over te steken in kader van jacht, bijzondere jacht of bestrijding in Vlaanderen.

Opvangcentra voor wilde dieren blijven open

Vlaanderen laat wilde dieren niet in de steek. Opvangcentra voor wilde dieren blijven operationeel maar hanteren strikte voorschriften.

Opleidingscentrum Inverde 

 • Vanaf maandag 1 juni kun je bij Inverde weer terecht voor kwaliteitsvolle opleidingen. Natuurlijk zijn jouw veiligheid en gezondheid onze prioriteit. Daarom nemen we voor elke opleiding acht maatregelen die er samen voor zorgen dat alles veilig verloopt. Zowel voor jou, als voor onze lesgevers. Zo nemen we bij Inverde uitdrukkelijk onze verantwoordelijkheid om het coronavirus te helpen indijken. Bekijk de extra maatregelen die we nemen tijdens onze opleidingen > 

 • Ecopedia: Geen Inverde-opleidingen op de planning, maar je zin om bij te leren is groot? Wij hebben een oplossing! Ons online kennisplatform www.ecopedia.be bevat een schat aan informatie waarmee je moeiteloos een lange binnenhuisperiode overbrugt. Experts Rollin en Wim zetten elke week enkele video’s in de kijker waarmee je je kennis over bos-, groen- en natuurbeheer uitbreidt. Kijk zeker mee!

 • Online leren: Experts en lesgevers van Inverde bereiden ook wat voor rond online leren. Hou zeker de socialemediakanalen in de gaten: www.facebook.com/inverde.groenexpertise/ en www.instagram.com/inverde.opleidingen

Suggesties of vragen aan Inverde? Mail ze naar info@inverde.be of bel 02 658 24 94
Alle informatie vind je ook op www.inverde.be  

Officiële overheidsinformatie omtrent het Coronavirus 

BELANGRIJK: ga regelmatig zelf naar de officiële overheidswebsite over corona voor de laatste stand van zaken: www.info-coronavirus.be/nl