Monitoring bij egels

Monitoring bij egels

Onbekende ziekte belaagt de egelpopulatie in Vlaanderen

De opvangcentra voor in het wild levende dieren stellen vast dat er een onbekende ziekte voorkomt bij egels in Vlaanderen die mogelijk de egelpopulatie onder druk kan zetten. De eerste indicaties van deze ziekte doken op in 2019, maar sinds deze lente nemen de egelslachtoffer sterk toe.

De egels hebben vergelijkbare symptomen zoals wonden op en rond het hoofd, gezwollen poten, onderhuidse abcessen en zweertjes. Door de warmte leggen vliegen eitjes in die wonden, waar vervolgens maden uitkomen. De egels zijn zodanig verzwakt dat ze meestal sterven aan de aandoening.

Het is op dit ogenblik onduidelijk wat de oorzaak is van deze ziekte en hoe deze best wordt aangepakt. Is het een bacterie, een schimmel of andere ziekteverwekker? Worden ze besmet via voedsel, via contact met soortgenoten, via contact met andere dieren of hun uitwerpselen, via tekenbeten, …? Welke behandeling is aangewezen en effectief om zieke egels te genezen? Wat is de mogelijke impact van de ziekte op populatieniveau? Wat kunnen we doen om de egelpopulatie beter te beschermen tegen deze ziekte?

Om op te sporen welke ziekteverwekker de oorzaak is van deze ziekte, start ANB in samenwerking met het Natuurhulpcentrum Opglabbeek, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Merelbeke en het opvangcentrum SOS Wilde dieren Geraardsbergen een bewaking op.

Zodra we meer informatie hebben over de resultaten van deze bewaking zal dat je hier kunnen terugvinden.

Waakzaamheid

We roepen op tot waakzaamheid. Breng zieke egels naar een opvangcentrum in jouw buurt zodat ze verzorgd kunnen worden om hun kans op overleven te vergroten.  Wanneer de dieren te ziek zijn worden ze geëuthanaseerd om hun verder lijden te besparen.

De adressen van de verschillende opvangcentra voor vogels en wilde dieren vind je hier terug http://vogelbescherming.be/wild-dier-nood/adressen-contactgegevens.