Geestig beestig

Geestig beestig

Wist je dat een goudhaantje zo licht is als een stuk van 10 cent? En dat er een kwal bestaat die onsterfelijk is? Wist je dat een kakkerlak een week kan overleven zonder hoofd? En dat een kraanvogel kan dansen? Geestige beestenweetjes, we krijgen er maar niet genoeg van. Soms vragen we ons af: zouden dieren ook zo'n weetjes bijhouden over mensen?

Rammelende bijen

Anders dan je misschien zou denken, wordt het zoemende geluid van bijen veroorzaakt door hun uitwendige skelet en niet door hun vleugels. Door de snelle bewegingen van het skelet gaan hun vleugels wel slaan (zelfs zo’n 190 keer per minuut), maar wat je vooral hoort is het 'rammelen' van het harde skelet. (© Van Hoovels Gerda)

Koe-koe-koe of koe-koe-koe-koe-koe?

Laat je niet in de war brengen door de roep van de verschillende duiven. Hoor je vijf lettergrepen, dan heb je met een houtduif te maken. Die van de Turkse tortel heeft er maar drie. (© Willocx Hugo)

Neus dicht, oren dicht, en mond dicht!

Net als veel andere waterzoogdieren kan een bever zijn neus en oren afsluiten tijdens het zwemmen. Maar de bever gaat nog verder! Hij heeft zichzelf geleerd ook zijn mond inwendig af te sluiten, zodat hij geen water binnen krijgt tijdens het knagen onder water. (© Rollin Verlinde  - Vilda)

Groene antivries

Groene kikkers hebben een slimme manier om zich tegen de koude winter te wapenen. Bij lage temperaturen gaan de kikkers heel veel suiker aanmaken, waardoor ze minder makkelijk bevriezen. De kikkers maken dus hun eigen 'antivries'! (© Reinhardt Strubbe)

Gefopt!

Wist je dat je jonge gansjes kunt wijsmaken dat jij hun moeder bent? Experimenten tonen aan dat jonge ganzen die net uit hun ei komen, alles wat beweegt als hun moeder kunnen aanzien. (© Grauwe ganzen - Tom Linster)

Volg het (urine)spoor!

Een van de strategieën die de torenvalk gebruikt om zijn prooi, een muisje bijvoorbeeld, te ontdekken of te volgen vanaf grote hoogte is door te kijken naar… hun urinesporen. Dankzij een ultraviolet zicht, waarmee hij andere kleuren kan zien dan wij, weet de torenvalk die sporen makkelijk te volgen. (© Sam Meul)

Gefopt (2)

Als een koolmees zijn territorium wil afbakenen, probeert hij zijn concurrenten daarbij sluw te misleiden. Ze zingen een liedje, vliegen enkele meters verder en zingen dan een ander liedje. Zo lijkt het alsof er al heel wat mezen aanwezig zijn en druipen nieuwelingen af. (© Luc Meert)

Wie graaft het snelst: das, mol of mens?

Anders dan je misschien zou denken, is niet de mol, maar wel de das de echte graafkampioen. Hij wint in graafsnelheid van alle dieren met snelheden tot 20 meter per uur. Daarmee graaft hij zelfs sneller dan een mens met een schop! Bovendien hebben ze zulke sterke poten dat ze door de hardste materialen kunnen graven. Zo werd er ooit een das gezien die door asfalt groef, en binnen de 2 minuten onder de grond verdween. (©Vilda - Yves Adams)

Slimme spinnen

Heb je je ooit afgevraagd waarom insecten in een spinnenweb blijven plakken maar de spin zelf er zomaar doorheen kan lopen? Dat komt omdat de draden van het web niet helemaal vol lijm hangen, maar slechts met druppeltjes lijm bezaaid zijn. De spin zelf wandelt dus simpelweg over de druppels heen (© Spinnenweb - De Crock Gillis). 

Harten troef bij de regenworm

Wil je het hart van een regenworm veroveren, dan zul je toch je best moeten doen. Hij heeft er namelijk niet één maar wel vijf paar. Dat zijn maar liefst tien harten in totaal. Super romantisch dus, zo'n regenworm.

Gefopt (3)

Meeuwen houden graag regenwormen voor de gek. Door met hun poten op het gras te trappelen veroorzaken ze trillingen. De regenwormen denken dat er een mol in de buurt aan het graven is en vluchten naar de oppervlakte, waar ze worden opgegeten door... de meeuw. (© Zilvermeeuw - Yves Adams - Vilda)

Wie is de grootste slaapkop?

Er zijn grote verschillen in het gemiddeld aantal uren slaap per nacht van verschillende dieren. Vleermuizen zijn met zo'n 19 uur per dag koningen van de slaap, terwij de ree rondkomt met een schamele 3 uur per nacht. (© Reekalf - Yves Adams - Vilda)