4 °C
mooi weer
mooi weer

Gewestbossen Ravels

2.79187
 • 4
 • 2.857145
 • 1.75
 • 3.2
 • 2.6
 • 3.42857
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#gewestbossenravels

De Gewestbossen Ravels, een ideaal gebied om de natuur te beleven. En voor ieder wat wils, er zijn ruiter- en menroutes, een MTB parcours, toegang voor mushers (sledehonden) en geocachers. Uiteraard zijn wandelaars en fietsers ook welkom. 

In april startten de werken voor de vernieuwing van de Fluxys-leidingen. De wandel-, fiets-, en ruiterpaden in de Ravelse Gewestbossen zullen weer worden afgesloten of omgeleid, net als vorig jaar. Meer info kan je lezen in de pdf of hier.

De troeven

 • Ruiter- en menroutes
 • Mushers welkom
 • Mooie wandelingen met aansluiting naar Hoge Vijvers
 • Een paradijs voor vlinders en libellen
Toon meer informatie

Het Gewestbos Ravels maakt deel uit van een groen grensgebied met bos- en natuurgebieden aan Belgische en Nederlandse zijde.

Europese topnatuur

De vennen zijn hier een paradijs voor vele insecten en amfibieën. Om ze nog meer aan te passen aan hun vereisten zijn er bepaalde inrichtingswerken uitgevoerd, oa aan het Kesseven/Klotgoor, zoals het herwaarderen van venoevers en natte heide en/of heischraal grasland. Tijdens de zomerperiode wordt dit nog aangevuld door begrazing met schapen om die vegetatie open te houden.

Naast insecten zoals winterjuffer en heideblauwtje kom je ook nog verschillende vogels tegen zoals: boomvalk, geelgors, nachtzwaluw, havik, sperwer, wespendief en bosuil. Gevlekte orchis, moeraswolfsklauw, zonnedauw vormen samen met heidekartelblad de meest zeldzame planten. In de verschillende vennen komt bruine en groene kikker voor naast verschillende salamanders en gewone pad.
 

Grote variatie aan bomen

Een grote variatie aan naald- en loofbomen maakt dit bos interessant. Naast de klassieke dennen zoals grove den en Corsicaanse den staat er ook de Weymouth, Oostenrijkse, Rigida en Contorta den. Douglas en lork vertegenwoordigen de klassieke sparren naast diverse fijnsparren, grote Zilverspar en Hemlock. De minder courante naaldhoutsoorten zijn: 3 thujasoorten (plicata, orientalis en occidentalis), lawsoncypres en moerascypres. Ook kann je op verschillenden plekken jeneverbesstruiken vinden.

De meest voorkomende loofboom is Amerikaanse eik. Daarnaast vormen zomereik, beuk en ruwe berk de belangrijkste vertegenwoordigers van de inheemse soorten.
 

Aan recreatie geen gebrek

Er valt voor iedereen wel wat te beleven. Ruiter- en menroutes, een MTB parcours, toegang voor mushers (sledehonden) en geocachers. Uiteraard zijn wandelaars en fietsers ook welkom. En de onthaalpoort Boshuis Ravels is zeker een bezoek waard.

Een vleugje geschiedenis

Vanaf de middeleeuwen was de omgeving gemene heidegrond dat onder de Franse periode (ongeveer 1800) gemeentebezit werd. In 1903-04 verkocht de gemeente Ravels 770 ha aan de Belgische staat. Later vulden zij dit aan met verschillende private gronden tot een oppervlakte van 850 ha. Het doel van de aankoop was de aanleg van een grootschalig proefterrein voor bebossingstechnieken van heidegronden.

De grote en haaks op elkaar staande dreven duiden op een moderne en grootschalige ontsluiting van het terrein. De heide wisselde af met vennen en moerassige zones. Door grachten te graven wijzigde de waterhuishouding waardoor grotere delen bebost konden worden. De natte delen werden weiland en de diepere vennen bleven behouden. Vanaf 1904 startte de bebossing langs het kanaal. Bij het uitbreken van WO I bereikte men de Arendonksesteenweg en het laatste perceel werd in 1930 bebost.

 • Wandelknooppunten

  Het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed doorkruist het gebied.

  Wandelnetwerk Kempens Landgoed
 • Wandelroutes

  Vanaf de parking langs de weg van Arendonk naar Ravels-Eel (N118) zijn korte en lange wandelingen uitgestippeld. Eén wandeling, het Gorenpad, van de plaatselijke VVV doet het bos en omgeving aan, de andere zijn uitsluitend in het bos.

 • Fietsknooppunten

  Tussen 73 en 76.

  Fietsnet.be
 • Ruiterpad

  Grensoverschrijdend ruiterpad.

 • Fietsroutes

  Er lopen verschillende recreatieve fietsomlopen (Aa-valleifietsroute, Binkenroute) door het gebied.

 • Lindenhof

  Arendonksesteenweg 37 - Ravels / oa de mogelijkheid om te ontbijten.

 • Schaatsen

  Wanneer het ijs dik genoeg is, kan je schaatsen op het Kesseven.

  Schaatsmogelijkheden

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • michel klessens

  "Ik wandel al 35 jaar door deze bossen en ik moet zeggen dat de dreven er nog nooit zo slecht hebben bij gelegen als de afgelopen twee jaar. De enkele dreven waar auto's worden toegelaten, worden regelmatig effen gemaakt, maar de dreven en paden voor de wandelaars en de ruiters liggen er in erbarmelijke staat bij! Men kan hier gewoon niet meer wandelen zonder dat men het risico loopt om tot halverwege de schenen in de modder terecht te komen. Tip: als er dan toch bomen (of zelfs hele percelen) gerooid moeten worden, maak dan achteraf de wegen weer effen! De wandelaars, ruiters en recreanten zouden jullie er dankbaar voor zijn!"

Boshuis Ravels

Jaarlijks organiseren we met de afsluiting van de Week van het Bos een evenement voor groot en klein.

Weetjes over natuur en bos?

De onthaalpoort wil jong en oud wegwijs maken in de geheimen van de natuur en het bos.
Een permanente interactieve tentoonstelling vertelt je alles over de geschiedenis van het domeinbos van Ravels en over de natuur in het algemeen. De tentoonstelling is op maat gesneden voor scholen en is geschikt voor alle niveaus.
 

Loop eens door de educatieve tuin en ontdek welke diertjes er leven.

Speciaal voor groepen en scholen zijn educatieve programma’s opgesteld. Deze bosklassen richten zich op leerlingen van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Beleven, zelf doen, spel en pret staan centraal in deze programma’s. De groepen worden begeleid door ervaren natuurgidsen. 
Voor meer informatie kan je Natuurpunt Ravels contacteren (Coördinator is Martijn Van Loon 0472 47 54 19). 

 • Boshuis Ravels

Ligging en bereikbaarheid

Het Gewestbos Ravels maakt deel uit van een groen grensgebied met bos- en natuurgebieden aan Belgische en Nederlandse zijde. Aan de ingang ligt de onthaalpoort, het Boshuis Ravels.

Ingang

Jachtweg , 2380 Ravels

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot in Turnhout en daarna de bus lijn 450 Turnhout-Poppel-Tilburg. Om een milieu-educatieve bestemming te bereiken kun je via MOS een gratis MOS-bus- en trampas verkrijgen. De handleiding vertelt je precies hoe je dit kan doen. Lees hem goed door. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de fiets

Het gebied is gelegen aan knooppunten 55 en 57. Meer info: www.fietsnet.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (6 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.9 (7 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1.8 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (5 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (5 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (7 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • zo van 13:00 tot 18:00 (niet op ma, di, woe, do, vrij, za)
  Boshuis
  Lees meer

Wat te doen in de buurt