Verlies een wedstrijdje staren
Stoere en schattige grazers, zoals gallowayrunderen, ezels, schapen en konikpaarden, grazen wat af in onze gebieden. Nooit meer een grasmaaier nodig met deze natuurbeheerders! Wie spot als eerste een grazer? Je kroost rent er al vandoor, maar of ze ook dat wedstrijdje staren zullen winnen… Hieronder enkele plekken waar je gegarandeerd oog in oog komt te staan met onze prachtexemplaren.

Beninksberg
De Beninksberg in Holsbeek steekt meer dan 50 meter boven de omgeving uit en biedt prachtige panorama's over de aangrenzende Wingevallei. Ook de konikspaarden genieten er samen met jou van een prachtig uitzicht! (© Tom Linster)

Kalmthoutse Heide
In de Kalmthoutse Heide grazen schapen, gallowayrunderen, koeien en IJslandse paarden van mei tot oktober. Eén schaapskudde loopt vrij rond in het begrazingsraster, een andere kudde wordt gehoed door de herder binnen en buiten het raster. Wil je grazers spotten, dan neem je best het wandelpad ‘schaap’ of ‘duin’. Opgelet: binnen het raster mogen geen honden komen!

Osbroek
Het Osbroek vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Je kunt er heerlijk wandelen door het woeste landschap tussen de gallowayrunderen en de Schotse hooglanders, die er de natuur mee beheren. Zo dicht bij de stad vind je er reeën, vossen en vele broedvogels. Je hoeft er niet op de paden te blijven, maar zorg wel voor waterdicht schoeisel. Als je de kaart van Osbroek bekijkt, bevinden de grazers zich in de gearceerde zone.

Zwinduinen en -polders
Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je ook al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Je kunt er aangenaam wandelen en fietsen. En de schapen, geiten, konikpaarden en Schotse hooglanders zijn ook van de partij. (© Koen Maréchal)

Doornpanne-Hoge Blekker
Shetlandpony’s en ezels worden het jaar rond ingezet in Doornpanne-Hoge Blekker in Koksijde, op een boogscheut van de zee. Kort gegraasde plekjes met daartussen hoger opgaand gras en ruigtes, kronkelende looppaadjes en stuifkuilen wisselen elkaar af. Veel dieren zoals vogels, insecten, spinnen en planten profiteren van deze structuurrijke vegetatie.

Buggenhoutbos
Het blauwe wandeltraject leidt je door het jongere gedeelte van het Buggenhoutbos. Even verderop bereik je de schuilhut. Via voetgangerssluizen kunnen bezoekers daar vrij struinen in de natuur. Gallowayrunderen grazen er in het afgesloten gedeelte. Als je de kaart van Buggenhoutbos bekijkt, bevinden de grazers zich in de gearceerde zone (aangeduid als bosuitbreidingsgebied).

Vallei van de Kikbeekbron
In de Vallei van de Kikbeekbron, een deel van het Nationaal Park Hoge Kempen, staan de paarden te grazen aan de Kikbeek. Heide, moeras en waterrijke gebieden bepalen hier het landschap. Je kunt fietsen, wandelen, paardrijden en zelfs vissen in dit feeërieke natuurgebied.

Nationaal Park Hoge Kempen
In het 12.000 hectare grote Nationaal Park Hoge Kempen vind je grazende runderen aan de Duivelsberg en in de Ziepbeekvallei. Bovendien trekken drie schaapskuddes van de lente tot de winter rond in dit uitgestrekte natuurgebied. Grote kans dus dat je de schapen (en de herder!) ontmoet tijdens je wandeling.

De Westhoek
Benieuwd naar het oudste natuurreservaat aan onze kust? Trek er dan zeker eens op uit naar het westelijk uiteinde van onze kustlijn. Geprangd tussen De Panne en de Franse grens kan je er als wandelaar genieten van het indrukwekkende duinenlandschap van De Westhoek. Je kan er ravotten in de struinzone en misschien zie je wel een Schots hooglandrund of konikpaard langskomen.

Vallei van de Serskampse Beek
In de Vallei van de Serskampse beek ben je welkom om te wandelen, fietsen, mountainbiken en ruiteren. Geniet er van de verschillen tussen natte en droge natuur, een kleurrijk bloementapijt en de prachtige paddenstoelen. Misschien kom je wel oog in oog te staan met een zeboe. Er lopen er vijf rond in het vrij toegankelijke deel van het gebied. Je herkent ze aan de bult op hun rug!

Wijmeers
‘Binnen zonder kloppen’ (3,4 km) en de Wijmeerswandeling (6,9 km) zijn twee wandelingen in het nieuwe overstromingsgebied Wijmeers. Beide wandelingen voeren je door een begrazingsblok waar je de gallowayrunderen kunt ontmoeten. Zij houden het gebied open door er te grazen. (© Vilda Yves Adams)
Geniet van de grazers, maar hou je aan deze richtlijnen:
- Er is voldoende voedsel. Voeder de dieren dus niet om te vermijden dat ze bedelen of bijten.
- Hou altijd minstens 25 meter afstand, ook als de dieren naar je toe komen of op je pad liggen.
- Geef ze de tijd en de ruimte om zich te verplaatsen.
- Blijf uit de buurt van een jong, ook als het alleen is.
- Hou je hond aan de lijn. Op sommige plaatsen mag je hond ook aangelijnd niet binnen.
- Kijk naar de pictogrammen aan de ingang of er nog extra richtlijnen zijn.
- Natuur en Bos is niet verantwoordelijk voor schade of ongevallen.