Verlies een wedstrijdje staren

Verlies een wedstrijdje staren

Stoere en schattige grazers, zoals gallowayrunderen, ezels, schapen en konikpaarden, grazen wat af in onze gebieden. Nooit meer een grasmaaier nodig met deze natuurbeheerders! Wie spot als eerste een grazer? Je kroost rent er al vandoor, maar of ze ook dat wedstrijdje staren zullen winnen… Hieronder enkele plekken waar je gegarandeerd oog in oog komt te staan met onze prachtexemplaren.

Beninksberg

De Beninksberg in Holsbeek steekt meer dan 50 meter boven de omgeving uit en biedt prachtige panorama's over de aangrenzende Wingevallei. Ook de konikspaarden genieten er samen met jou van een prachtig uitzicht! (© Tom Linster)

Kalmthoutse Heide

In de Kalmthoutse Heide grazen schapen, gallowayrunderen, koeien en dit jaar ook IJslandse paarden. Eén kudde loopt vrij rond in het begrazingsraster, waar de galloway's staan, een andere kudde wordt gehoed door de herder binnen en buiten het raster. De IJslandse paarden staan momenteel centraal in de Kalmthoutse Heide waar geen paden lopen. Wil je grazers spotten, dan neem je best het wandelpad ‘schaap’. Opgelet: binnen het raster mogen geen honden komen!

Bezoek de Kalmthoutse Heide >

Osbroek

Het Osbroek vormt samen met het stadspark de groene long van Aalst. Je kunt er heerlijk wandelen door het woeste landschap tussen de gallowayrunderen, die er de natuur mee beheren. Zo dicht bij de stad vind je er reeën, vossen en vele broedvogels. Je hoeft er niet op de paden te blijven, maar zorg wel voor waterdicht schoeisel. Als je de kaart van Osbroek bekijkt, bevinden de grazers zich in de gearceerde zone.

Robbroek

Schrik niet als je op het knuppelpad van Robbroek voorrang moet geven aan enkele konikpaarden en gallowayrunderen! Zij zijn heer en meester in het gebied. Robbroek ligt tussen de belangrijke rivieren Zenne en Dijle. Het is een typisch rivierdallandschap boordevol waterminnende planten en dieren. Vergeet je laarzen niet. Opgelet: honden mogen hier niet mee op stap vanwege de grazers.

Zwinduinen en -polders

Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je ook al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Je kunt er aangenaam wandelen en fietsen. En de schapen, geiten, konikpaarden en Schotse hooglanders zijn ook van de partij. (© Koen Maréchal)

Noordelijk Eiland

Ook in Noordelijk Eiland in Bornem houden grote grazers als galloways en koniks, samen met ganzen, eenden en wilde konijnen, het gebied open. De dieren komen niet overal even vaak: sommige delen zijn intensief in gebruik voor voedsel, andere stukken dienen als rust- of drinkplaats. Zo creëren ze een gebied met wilgenstruwelen, kruidenrijk grasland, zandduinen, slikplaten...

Doornpanne-Hoge Blekker

Shetlandpony’s en ezels worden het jaar rond ingezet in Doornpanne-Hoge Blekker in Koksijde, op een boogscheut van de zee. Kort gegraasde plekjes met daartussen hoger opgaand gras en ruigtes, kronkelende looppaadjes en stuifkuilen wisselen elkaar af. Veel dieren zoals vogels, insecten, spinnen en planten profiteren van deze structuurrijke vegetatie. 

Abtsheide en De Pomp-Poelberg

In het zuidelijke deel van de Abtsheide en op de Poelberg wandel je tot november tussen de gallowayrunderen en schapen. De vele vennen en poelen trekken bovendien bijzondere planten en dieren aan. Een hotspot voor salamanders en libellen. Stevige en waterdichte schoenen zijn een must!

Buggenhoutbos

Het blauwe wandeltraject leidt je door het jongere gedeelte van het Buggenhoutbos. Even verderop bereik je de schuilhut. Via voetgangerssluizen kunnen bezoekers daar vrij struinen in de natuur. Gallowayrunderen grazen er in het afgesloten gedeelte. Als je de kaart van Buggenhoutbos bekijkt, bevinden de grazers zich in de gearceerde zone (aangeduid als bosuitbreidingsgebied).

Vallei van de Kikbeekbron

In de Vallei van de Kikbeekbron, een deel van het Nationaal Park Hoge Kempen, staan de paarden te grazen aan de Kikbeek. Heide, moeras en waterrijke gebieden bepalen hier het landschap. Je kunt fietsen, wandelen, paardrijden en zelfs vissen in dit feeërieke natuurgebied.

Nationaal Park Hoge Kempen

In het 5.700 hectare grote Nationaal Park Hoge Kempen vind je ook grazende runderen aan de Duivelsberg. Bovendien trekken twee schaapskuddes van de lente tot de winter rond in dit uitgestrekte natuurgebied. Grote kans dus dat je de schapen (en de herder!) ontmoet tijdens je wandeling.

Wijmeers

‘Binnen zonder kloppen’ (3,4 km) en de Wijmeerswandeling (6,9 km) zijn twee wandelingen in het nieuwe overstromingsgebied Wijmeers. Beide wandelingen voeren je door een begrazingsblok waar je de gallowayrunderen kunt ontmoeten. Zij houden het gebied open door er te grazen. (© Vilda Yves Adams) 

Breng een bezoek aan Wijmeers >

Geniet van de grazers, maar hou je aan deze richtlijnen:

  • Er is voldoende voedsel. Voeder de dieren dus niet om te vermijden dat ze bedelen of bijten.
  • Hou altijd minstens 25 meter afstand, ook als de dieren naar je toe komen of op je pad liggen.
  • Geef ze de tijd en de ruimte om zich te verplaatsen.
  • Blijf uit de buurt van een jong, ook als het alleen is.
  • Hou je hond aan de lijn. Op sommige plaatsen mag je hond ook aangelijnd niet binnen.
  • Kijk naar de pictogrammen aan de ingang of er nog extra richtlijnen zijn.
  • Natuur en Bos is niet verantwoordelijk voor schade of ongevallen.