Inspirerende speelzones

Inspirerende speelzones

Heb je het wel gehad met al die dure en luidruchtige pretparken? Dan bieden wij hier een gezond, gratis en minstens even geslaagd alternatief aan: een selectie van onze meest inspirerende speelzones. Geniet!
Een volledig overzicht en meer uitleg van onze speelzones, én onze bijkomende zomerspeelzones, vind je hier: www.natuurenbos.be/spelen

Natuurbelevingspad Bergenmeersen

Op zoek naar een stoer educatief uitstapje? Ga dan op ontdekking op het natuurbelevingspad in Bergenmeersen (Wichelen) 🧒🏽 Je komt er op een speelse wijze meer te weten over enkele bewoners van de slikken en schorren langs de Schelde. Draai aan de informatieve schijf in de bek van de driedoornigestekelbaars, of open de schubben en laat deze vissoort al zijn geheimen prijsgeven. Klim in de vistrap en ervaar hoe een vis een hoogteverschil tussen twee waterlopen kan overbruggen. Onderweg lees je meer info over de vissoorten die in Bergenmeersen leven 🐟 (📷 Motion Planet)

Kampveld (Oostkamp)

Het speelbos is aangelegd met heuvels die deels beplant zijn. Een totempaal, dieren in prachtig houtsnijwerk, loopplanken, houten speelpaddenstoelen, een kamp… prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! Het speelbos sluit mooi aan bij de speelnatuur en speelpleintje van Oostkamp. Kom je dit uniek plekje speelnatuur ook ontdekken?

Garzebekeveld

Vlak bij de Franse grens vind je het 30 ha grote Garzebekeveld. Hier kan het jonge volkje naar hartenlust ravotten in de speelzone met zijn heuvels en speelbos, en het aangrenzende speelpleintje. Via dat speelpleintje bereik je ook de Vijvers Markey, waar je kunt vissen of genieten van het water vanop een van de picknickbanken.

Joekelbos in Oudsbergen

Het Joekelbos in Oudsbergen is met 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Ontdek dit vernieuwde stukje Duinengordel en speel je helemaal te pletter. Ga op zoek naar negen uit hout gesneden dieren of volg het blotevoetenpad. Als kers op de taart kun je zandkastelen bouwen tot je erbij neervalt op de blootgelegde zandduin. Vergeet je speelkleren niet aan te trekken! Het Joekelbos heeft zowel een verhard als een halfverhard pad. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

  • Adres: Speeltuinstraat, 3660 Oudsbergen
  • Het Joekelbos ligt tussen #526 en #527 van het fietsroutenetwerk

Meetshovenbos

De speeldernis in Meetshoven is een volledig natuurlijke, en vooral: avontuurlijke speelzone. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen rond de houten verdedigingswal van meer dan 200 meter met tal van klim- en kruipmogelijkheden. Ze kunnen zich uitleven in kampen met houten tronen en reuzenkatapulten. Alle speeltuigen werden gemaakt met hout uit het bos zelf. Een speeldernis met een lage ecologsiche voetafdruk!

Multimovepad in Meerdaalwoud

Het Multimovepad in het Meerdaalwoud brengt een mooie mix tussen open grasvlakten en een stuk speelbos. Langs een wandelpad van bijna 2 kilometer dagen we met verschillende houten constructies de kinderen uit om op ontdekking te gaan. Daarbij oefenen ze de 12 bewegingsvaardigheden van Multimove in. Op de klim- en stappalen, de schommel, de xylofoon, de reuzekatapult, de evenwichtsbalk… leren ze o.a. volop klimmen, springen en landen, glijden, slaan, trekken en duwen, wandelen en lopen. Het pad is voorzien van de nodige bewegwijzering. In het speelbos kunnen de kinderen, net als in andere speelzones, uiteraard ook naar hartenlust kampen bouwen en ravotten.

Speelbos Drongengoed

Rechts naast de ingang van de Drongengoedhoeve vind je een volledig vernieuwd speelbos, een echt sprookjesbos met kabouters, paddenstoelen, bruggen, bosgeesten, stappalen en andere speeltuigen. Zelfs een sprookjeshuisje en een vertelhoek ontbreken niet. Koen Vandewalle en Ogier Vanhove maakten de sculpturen met de kettingzaag, deze techniek wordt carving genoemd. 

Speelbos 't Vossenhol (Bertembos)

Het ingerichte speelbos 't Vossenhol vormt samen met de speelzone in het bos een speelparadijs voor ravottende kinderen. In het speelbos vind je verschillende toestellen om te klimmen, te slingeren of zelfs muziek te maken. Er is ook een schuilhut met klimmuur en glijbaan. De speelzone werd voorzien van heuvels, tunnels, wilgenhutten, een zandbak, schuilhut en zelfs een klein amfitheater. (Foto Paul Van Caesbroeck)

Drie Fonteinen (Vilvoorde)

Er is een gloednieuwe speeltuin in Drie Fonteinen in Vilvoorde. Verken het klimparcours, een boom met schommels, hutjes, de uitkijktoren en de kabelbaan. De speeltuin ligt vlak bij de parking.

Arboretum van Koekelare met Budopad

Dit Koekelaarse Budopad is op de principes van de Japanse krijgskunst gebaseerd. Een pad dat ons door het Arboretum heen laat bewegen. Het is een avonturencircuit gebaseerd op evenwicht, focus, concentratie en lichaamsbeweging. Zo'n oefening is nuttig voor alle sporters en voor jonge en minder jonge mensen die graag willen bewegen. (Foto Griet Buyse)

Vloethemveld (Zedelgem, Jabbeke)

Het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke heeft een gloednieuwe leuke speelzone! In het voorjaar van 2011 werd het speelbos van iets meer dan 3 hectare aangelegd en beplant. Ondertussen konden de bomen groeien en onlangs zorgden de arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos voor mooie avontuurlijke spelelementen. Bij de aanleg van deze speelzone ruim vijf jaar geleden was de inspraak van kinderen en jongeren uit de buurt van belang. Leerlingen uit scholen van Aartrijke en Zedelgem werkten actief mee. Een gemeenschappelijk idee was het aanbrengen van heuvels, een laagte en een tunnel. Daarmee werd bij de aanleg rekening gehouden. De voorbije maanden is er intensief gewerkt om de speelzone nog attractiever en uitdagender te maken. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken… prikkelen de  fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! (Foto Haelewyn Zwaenepoel)

Stropersbos (Sint-Gillis-Waas)

De speelzone in het Stropersbos ligt dicht bij de ingang Het Kalf, aan de kant van Sint-Gillis-Waas. De speelzone werd eind 2015 ingericht. Er werd een heus speelfort opgetrokken. De inspiratie voor dit speelfort komt van de restanten van de 16de-  en 18de-eeuwse militaire verdedigingswerken die er in de omgeving waren. In het Stropersbos lag onder andere de Bedmarlinie. Met die verwijzing naar het verleden, het nieuwe reliëf en de natuurlijke spelelementen worden prachtige bijkomende spelprikkels aangeboden voor vele uren plezier en avontuur! (Foto Griet Buyse)

 

Teunenberg (Olen)

Dit speelbos ligt vlak bij de ingang van het gebied Teunenberg aan de Boerenkrijglaan in Olen, recht over de Olense kinderclub. Vlakbij is er ook een picknicktafel. In het speelbos zelf zijn enkele stammen op elkaar geplaatst en blokken om van de ene naar de andere te kunnen springen en te klauteren. En natuurlijk: heel veel ruimte om te ravotten.

Bosland (Lommel, Hectel-Eksel, Overpelt)

Ieder kind ravot graag in het bos. Daarom zijn er twaalf speelbossen verspreid over Bosland: Pijnven, In den Brand, Vlasmeer, De Winner, Holven, Heesakkerheide, Sahara en Kattenbos. Kampen bouwen, klimmen en klauteren: mét begeleiding mogen de kinderen zelfs van de paden af. Natuurkunstenaar Will Beckers ontwierp speelelementen in natuurlijke materialen voor het speelbos in de Sahara. (Foto Johan Agten)

 

 

Duinbossen (De Haan)

Speelzone Vossenhol in Klemskerke, dicht bij de Vosseslag, is 3 hectare groot en werd ingericht met verschillende klim- en klautermogelijkheden. Ideaal om te combineren met een uitstapje aan zee. Speelzone Wonderbos in Vlissegem is 2,8 hectare groot. Je ontdekt er de mystieke wereld van vriendelijke bosgeesten en bosmannetjes. Vlogger Nannoo uit De Haan bezocht het Wonderbos en maakte er er een prachtig filmpje van. Bekijk het filmpje en nog meer informatie > Volgend jaar wordt er een derde speelzone geopend in Wenduine. (Foto Tom Museeuw)

 

Meerdaalwoud (Oud-Heverlee)

Het Meerdaalwoud heeft 6 speelzones waarvan de grootste 18,22 ha is. In het Arboretum is er een speelzone van 2,51 ha. Het Everzwijnbad, vlak bij de ingang Speelberg van het Meerdaalwoud, is een avontuurlijke speeltuin met een reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang, een griezelig hoge klimbrug en veel meer. Kampen bouwen in kruinen van omgewaaide bomen kan er ook. Bij elke activiteit hoort bovendien een leerrijke opdracht. De houten kunstwerken aan de ingang zijn van de hand van Ad Wouters. (Foto Tom Linster)

Mechelse Heide (Nationaal Park Hoge Kempen)

Het Nationaal Park Hoge Kempen telt zes speelzones, waaronder het speelbos met speelduin aan de Mechelse Heide. Leuk om te ravotten! Het speelbos is gelegen dicht bij het Zandloperpad. 

In het Beestige Boelbos maken kinderen en hun ouders kennis met de dieren van het Nationaal Park, in het bijzonder de soorten die leven op de Mechelse Heide. Maar er is meer: vlak naast het Beestige Boelbos en omgeven door het Zandloperpad, ligt een speelduin en een waterpoel die voorzien zijn van een waterspel en een klimboom om de speelpret helemaal compleet te maken.

 

Hoogheide (Bornem)

Hoogheide ligt in de Scheldevallei en heeft heel wat troeven. Wandelaars, fietsers, ruiters en menners kunnen hier genieten van de afwisseling van bos, hei en weilanden. En kinderen hebben er hun eigen plek om te ravotten. De speelzone van bijna 6 hectare heeft zelfs een eigen belevingspad. (Foto An Wouters)

 

Oudsberg (Duinengordel)

In het noordoosten van Limburg ligt de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen in het avontuurlijke natuurgebied Duinengordel. Kim Clijsters sportte er vroeger door het mulle zand, nu komt ze er graag met de kinderen: “Hier picknicken is op en top ontspanning. Ik geniet van de rust en intussen beleven de kids de tijd van hun leven: ze klimmen in de bomen, ravotten en graven erop los.” De Oudsberg ontdekken kan te voet, met de fiets of te paard vanuit Camping Zavelbos Opoeteren, Sentower Park Opglabbeek of de Kastelein/Dienst toerisme in Meeuwen-Gruitrode. De Oudsberg bezit de hoogste en meest zandrijke speelzone van Vlaanderen. (Foto Kris Thijs)

Oude Leie Machelenput

In de speelzone van anderhalve hectare groot, is samen met de gemeente Zulte, een heel avonturenparcours met speeltoestellen aangelegd. Hier komen kinderen zeker aan hun trekken. Wil je op verkenning langs de andere oever van de meander? Geen probleem: een bootveer ligt voor je klaar, maar je moet wel je armspieren gebruiken! (Foto Jean-Pierre Nicaise)

Hoge Vijvers (Ravels)

Natuurgebied Hoge Vijvers heeft een speelzone van ongeveer 10 hectare met enkele eenvoudige houten speeltuigen, zoals een rond en vierkant kamp, stapstronken, zitbanken en stapstammen. Er zijn twee speelzones, die allebei vlak bij een parking liggen. Tijdens de zomer is er nog een extra speelzone van 2,04 ha. De exacte locatie vind je op de kaart die je kunt downloaden op de domeinpagina van Hoge Vijvers.

Markebeek (Kortrijk)

In de speelzone Markebeek in Preshoekbos zijn er heel veel mogelijkheden om te spelen, te ploeteren, te klimmen, te speuren.... Oeroude knotwilgen in een lager gelegen grasland tonen een vroegere kronkel in de loop van de Markebeek. Bij de nieuwe poel zijn dertien ‘reuzen’ gezellige klimbomen geworden. In de poel leven verrassend veel kikkertjes en andere waterbeestjes. De overkant van de beek bereik je via een brugje. Je kunt ook door de doorwaadbare zone gaan op blote voeten of met laarzen aan. Er is een overstromingsgebied uitgegraven om de beek meer wateropslag te geven. De eilandjes zijn begroeid met riet. De beek heeft een andere loop, is breder en minder diep. Verder tussen de beek en de Pauvre Leute zijn drie grote en drie kleine speelbergen van drie meter hoog gemaakt. Op de heuvels groeit bos en tussen de heuvels vind je grasvelden, speelruimtes en wandelpaden. (Foto Griet Buyse)

Kelchterhoef

Vlak bij het natuurgebied De Teut en Ten Haagdoorn werd er in domein Kelchterhoef (tussen de Kastanjedreef en het Vakantiecentrum De Bosberg) een speelbos aangelegd van 3 hectare. Natuurlijke spelelementen zorgen voor heel wat speelplezier voor de iets grotere kinderen. Vanuit de speeltuin wijzen de elementen de weg naar het speelbos. De natuurlijke omheining zorgt ervoor dat de kinderen veilig kunnen ravotten. (Foto gemeente Houthalen)

 

Speelberg De Kosmos

Speelberg De Kosmos is een leuke speelzone van iets meer dan 7 hectare vlak bij het Hellegatbos op de Rodeberg. Op deze speelheuvel kun je naar hartenlust ravotten! Er is een klein speelpleintje vanwaaruit je je via tunnels en glijbanen naar de speelkuil kunt begeven. In het speelbos vind je talrijke spelelementen en voor de artiesten onder jullie is er het amfitheater. (Foto Regine Vanallemeersch)

Voerense speelbossen

Wie de Voerstreek bezoekt, kan met de hele familie ‘vrij’ , maar wel met het nodige respect, avontuurlijke plekken en de wonderlijke natuur ontdekken in de speelbossen. De vier speelbossen van Voeren werden voorzien van een toegangspoort en infobord: Voerenberg, Schophemerheide, de speelweide en belevingsboomgaard  in ’s-Gravenvoeren, Kys in Remersdaal en het Alserbos in Sint-Pieters-Voeren. Het speelbos Voerenberg in ’s Gravenvoeren werd ingericht met een aantal belevingselementen zoals een boomhut, een klauterparcours, takkennesten en een takkenhut. Dankzij een speciale schatkaart met spelelementen, ontwikkeld door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, kunnen kinderen op ontdekkingsreis trekken en de natuur beleven. (Foto Griet Buyse)

Bij Toerisme Voerstreek kunnen ouders van kleine kinderen ook terecht voor speciale kinderdraagzakken. Meer info:  Toerisme Voerstreek vzw. Pley 13  3798 ’s-Gravenvoeren, 043 810 736.  Shanti Huynen : shanti.huynen@voerstreek.be.

Nog meer info vind je hier >

 

Troostembergbos

In het Troostembergbos, vlak bij het Walenbos, vinden jonge gezinnen alles voor een rustige, recreatieve namiddag in de natuur dankzij de gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide. Het Troostembergbos heeft een permanente speelzone van 2,04 ha. Er zijn ook vier zomerspeelzones waarvan de grootste 50,95 ha is. (Foto © Tom Linster)

Blaasveldbroek (Willebroek)

Met twee speelzones vormt het Blaasveldbroek een ideale speelplek voor kinderen, zeker met het otter- en bevereiland! Een idyllisch plekje natuur waar de speelse otter en de bouwlustige bever zich helemaal thuis voelen. Het eiland is een oase van rust en gezelligheid. Kinderen kunnen er zich uitleven op de zandspeelberg, water uit de grond pompen en takken zoeken om de beverdam te verstevigen. Aan de andere ingang vind je nog een speelzone met een wilgentunnel, een wiglo en een grafittitunnel. (Foto An Wouters)

Paepenbos (Kapellen)

Kriebelt het om door het bos te rennen, kampen te bouwen en te ravotten in de natuur? Dan is het Paepenbos dé plek waar je moet zijn. Het Paepenbos is één groot speelgebied van 10 hectare in Kapellen. Het bestaat voornamelijk uit bos, maar er zijn ook twee weides en een zitbank. (Foto © Filip Van Boven)

Struinzone Zwinduinen en -polders

Niet ver van de zee is er een 15 hectare grote struinzone in de Zwinduinen en -polders, waar de bezoeker vrij mag rondlopen om de natuur nóg beter te kunnen beleven. Je kunt er ook al eens een flinke duin beklimmen, met een uniek zicht op zee als beloning. Heerlijk voor de kinderen om te ravotten, verstoppertje te spelen, in het zand te rollen...

Oosthoekduinen

Hou je van spelen in het zand? Dan is de speelzone van de Oosthoekduinen (dicht bij de J-club vakantiecentrum) echt iets voor jou! De speelzone bereik je het gemakkelijkst via de Blauwe Distelweg. Er is geen parking aan de ingang, maar wel op de Veurnestraat vlakbij.

Natuurbelevingspad Bergenmeersen

Kampveld (Oostkamp)

Garzebekeveld

Joekelbos in Oudsbergen

Meetshovenbos

Multimovepad in Meerdaalwoud

Speelbos Drongengoed

Speelbos 't Vossenhol (Bertembos)

Drie Fonteinen (Vilvoorde)

Arboretum van Koekelare met Budopad

Vloethemveld (Zedelgem, Jabbeke)

Stropersbos (Sint-Gillis-Waas)

Teunenberg (Olen)

Bosland (Lommel, Hectel-Eksel, Overpelt)

Duinbossen (De Haan)

Meerdaalwoud (Oud-Heverlee)

Mechelse Heide (Nationaal Park Hoge Kempen)

Hoogheide (Bornem)

Oudsberg (Duinengordel)

Oude Leie Machelenput

Hoge Vijvers (Ravels)

Markebeek (Kortrijk)

Kelchterhoef

Speelberg De Kosmos

Voerense speelbossen

Troostembergbos

Blaasveldbroek (Willebroek)

Paepenbos (Kapellen)

Struinzone Zwinduinen en -polders

Oosthoekduinen